Ragú på högrev

Ragu

Ragú, en riktig italiensk klassiker, tillagas traditionellt av hackat, grovmalet eller finmalet kött och serveras till pasta. Den här ragún har hämtat inspiration från den mest kända, ragú alla Bolognese. I den ingår sofrito, blandningen av morot, selleri och lök, som i det franska köket kallas mirepoix.

4 PORTIONER

500 g grovmalen högrev 2 msk olivolja
1⁄2 morot
1⁄2 blekselleristjälk

1⁄2 gul lök
4 lagerblad
2 msk tomatpuré
1⁄2 flaska rött vin (37 cl)
3 burkar hela plommontomater salt och malen svartpeppar

1 Stek köttet hårt i olivolja och krydda med salt och peppar.

2 Tärna morot, selleri och lök ytterst fint. Hetta upp olivolja i en traktörpanna, lägg ner grön- sakstärningarna och svetta dem utan att de tar färg. Tillsätt den stekta köttfärsen och lagerbladen.

3 Rör ner tomatpuré och vin, koka upp, sänk värmen till medel och låt koka ihop.

4 Vänd ner tomaterna och låt koka länge, gärna minst 2 timmar, på låg värme. Rör om då och då. Häll i mer tomat eller lite vatten om ragún börjar bli torr. När den är krämig och mustig är den färdig.

5 Smaka av och justera kryddning- en med salt och svartpeppar.

Recept Isabella Morrone Foto Göran Henckel

Ur Gourmet 6-20