Menyernas magi

2020 har antagligen varit ett lika mäktigt som märkligt år för Tommy Myllymäki. I våras kunde prestigekrogen Aira äntligen öppna på Djurgården i Stockholm. Och helt nyligen utnämndes den till Årets affärskrog i Dagens Industris DI Weekend, trots att businessfolket jobbar på hemmaplan just nu.
Myllymäki har också hunnit färdigställa ett fantastiskt praktverk för alla
oss som gillar att laga kring menyer. Myllymäkis menyer (Natur&Kultur) är
hans sjunde kokbok, men det är första gången han håller fullt fokus på helheten kring måltiden – efter att ha valt att tidigare nörda ner sig kring såsen, salladerna etcetera. Menyerna är pedagogiskt och för hemmalagaren smart uppdelade efter årstiderna. Och visst längtar man redan nu efter vårljuset, gastronomiskt tolkat i något så läckert som friterad fisk med spetskålssallad och ramslöksmajonnäs.
Ett extra plus för den sofistikerade formgivningen och foton av Björn Ceder

Ur Gourmet 1-2021

Bild Björn Ceder