PLÄTTAR GRÖNKÅL OCH SKRÄDMJÖL MED SIKROM OCH FIL

Få grönsaker har ökat så i popularitet de senaste fyra årtiondena som grönkålen. Den är intensiv i smaken, nyttig, klimatsmart och mångsidig – perfekt för vår tid. När jag var liten fick mamma specialbeställa den på Konsum, som den halländska hon är. Idag finns de krusiga bladen året runt i de flesta butiker.


5 dl filmjölk
80 g djupfryst sikrom


PLÄTTSMET, 16 PLÄTTAR
3 dl vetemjöl 1 dl skrädmjöl 1 tsk salt
5 dl filmjölk
5 ägg
3 dl vatten
1⁄2 dl smält smör smör att steka i


TILL SERVERING
100 g grönkål
2 liter vatten + 2 tsk salt rödlök, ramslök eller gräslök


DU BEHÖVER OCKSÅ
plättlagg
1 DAG 1: Låt en halvliter filmjölk rinna av i några kaffefilter i kylen över natten. Låt sikrommen tina i kyl i kaffefilter över natten.
2 PLÄTTSMET: Blanda vetemjöl, skrädmjöl, salt och filmjölk till en tjock smet. Vispa ner äggen. Vispa sedan ner kallt vatten och sist det smälta smöret. Låt stå över natten.
3 DAG 2: Skölj grönkålen och repa bladen från stjälkarna. Koka kålen mjuk i saltat vatten ca 20 min.
Sila kålen och låt den rinna av ordentligt.
4 HETTA UPP PLÄTTLAGGEN på medelvärme. Lägg lite smör och kål i varje fördjupning på laggen. Låt fräsa någon minut. Häll sedan i plättsmet. Grädda plättarna på båda sidor. Upprepa tills all smet är slut.
5 SERVERA PLÄTTARNA MED den avrunna filen, rommen och – om man så vill – finhackad rödlök, ramslök eller gräslök.

AV JENS LINDER

Ur Gourmet 4/2020