Parks and Resorts belönas med Årets Hållbarhetsinsats

Nätverket Hållbar besöksnäring utser årligen ”Årets Hållbarhetsinsats” inom den svenska besöksnäringen. Idag kom beskedet att 2019 års pris går till nöjesparkskoncernen Parks and Resorts för initiativet UpCycle Challenge, där man minskade matsvinnet genom att engagera alla kockar på ett kreativt sätt.

För att lyfta goda exempel och dela kunskap om hållbarhet i branschen utser nätverket Hållbar besöksnäring varje år ”Årets Hållbarhetsinsats” inom den svenska besöksnäringen. Idag meddelar man att årets pris tilldelas nöjesparkskoncernen Parks and Resorts för sitt initiativ UpCycle Challenge. Initiativet gick ut på att genom lustfyllda tävlingar och utmaningar, skapa engagemang hos nöjesparkernas kockar för att minska matsvinnet.

UpCycle Challenge inleddes med en inspirationsdag, där alla kockar i hela koncernen träffades för att lära sig mer om hur man kan ta till vara på det som vanligtvis blir till svinn i köken. Dagen avslutades med en tävling i vem som kunde laga den mest säljbara maträtten av kökens vanliga matrester. Efter dagen startades en utmaning mellan kockarna, där de mätte och registrerade sitt matsvinn i en app under hela säsongen och kunde på så vis följa vilka kök som hade minst matsvinn. Resultatet blev minskat matsvinn och en ökad medvetenhet, där kockarna idag jobbar mer kreativt och hållbart med råvarorna. Bland annat blir parmesankanter till fyllning i cannelloni, råvaror förädlas, fermenteras, syltas och torkas och färska kryddor torkas och mals ner.

– Att förändra ett beteende kan vara svårt och ta tid, men det går lättare om man gör det genom inspiration och glädje. Idag jobbar våra kockar självmant med att dela överblivna råvaror mellan våra olika kök och restauranger där de kommer på egna kreativa lösningar. Jag är oerhört stolt över alla medarbetare som gjort UpCycle Challenge så framgångsrikt och att vårt arbete uppmärksammas med det här priset, säger Carin Broryd, hållbarhetschef på Parks and Resorts och initiativtagare till UpCycle Challenge.

Vinnarmotiveringen lyder:
Årets Hållbarhetsinsats är ett kreativt grepp för att öka såväl fokus som tempo i en för besöksnäringen central hållbarhetsfråga. Digital uppföljning och ett genuint medarbetarengagemang skapar nya idéer och resurserna nyttjas bättre i en allt ökande takt. Att som en del av ett större hållbarhetsprogram tävla för att minska matsvinn på ett roligt och engagerande sätt och dessutom skapa bättre lönsamhet kan göras av fler aktörer i vår näring. Även i andra delar av näringslivet och samhället kan en Upcycle Challenge bidra till mer hållbar matlagning, bättre samarbete och förbättrad ekonomi!