OMAKA och Hedda Spendrup brygger mer öl med AIRA

Bryggmästare Hedda Spendrup som driver bryggeriet OMAKA har nu, för andra gången, skapat ett öl specifikt framtaget med Tommy Myllymäki och restaurang AIRA. Samarbetet vars ursprung kommer ur kombinationen av OMAKAs brutalism och AIRA’s elegans fortsätter att matcha råvaror med säsong och tillåter en ölburk att ta plats på den finaste av vita dukar.

FW21 är delvist bryggt som ett te, där smakbilden byggas genom att myskmadra och lagerblad sakta
lakas ur innan mäsken jäses med lagerjäst. Det färdiga ölet är kryddigt, djupt och knäckigt utan att bli för tungt, ett öl att matcha med en djup bisque, kötträtt med kraftfull sås eller att mysa ner sig framför brasan med. Lagerbladets nötiga karaktär med myskmadrans smak, med sina vanilj- och kola-toner skapar ett öl som passar både den sena höstsäsongen och vintern ut.


– Jag hade snöat in mig på färska lagerblad ända sedan jag var på AIRA och åt. De har ett stort lagerbladsträd där och doften från de färska bladen var helt otrolig. Även myskmadra växer i AIRAs trädgård och används i maten så här års, därifrån kom idéen om att de tillsammans kunde skapa en fin smakkombination, säger Hedda Spendrup, bryggmästare på OMAKA.


Tidigare i år släpptes ölen SS21, vilket även var det första ölet i samarbetet och första ölet som fick ta plats i AIRA’s dryckespaket. Samarbetet mellan OMAKA och AIRA fortsätter långsiktigt och innebär att Hedda tar fram nya öl i takt med att årstidernas och menyns förändring. FW21 serveras på AIRA under vintern och under början av nästa år samt kommer även serveras där den bryggs – på OMAKA.


Om AIRA
AIRA är Tommy Myllymäkis restaurang på Biskopsudden i Stockholm. Naturen och havet precis utanför restaurangen är något som genomsyrar alla aspekter av AIRA, från maten och drycken till den storskaliga arkitekturen på plats. Den gastronomiska upplevelsen är inriktad kring nordiska smaker och kockarnas mål är att ständigt utveckla den engagerande matupplevelsen genom att kombinera traditionella matlagningstekniker med internationella smaker.

Om OMAKA
OMAKA är ett kombinerat bryggeri och en restaurang som startats av bryggmästaren Hedda Spendrup, i gamla Arkitekturskolans lokaler på Uggelviksgatan 2 i centrala Stockholm. Ledorden är Smak före stil – oavsett om det gäller maten eller ölen som bryggs på plats. Första OMAKA-ölen bryggdes 2016 och 2020 öppnades bryggeriet och restaurangen.