Napolitansk pizza med salsiccia och karamelliserad rödlök

Pizza är en favorit hos många och nog den mest populära italienska maträtten i världen. Den är enkel, god och går att variera i all oändlighet. I den här artikeln kommer du att lära dig att laga en äkta napolitansk pizza med salsiccia och karamelliserad rödlök. Vi delar med oss av våra tips och trix för att lyckas med pizzadegen. Vi går även igenom de bästa vinerna till pizza.

– I annonssamarbete med Lungarotti –

Pizzan har sitt ursprung i den italienska staden Neapel. Enligt legenden lagades den första klassiska pizzan den 9 juni 1879 av den neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. De hade ett mycket gott rykte och tycktes vara de bästa i Neapel. De fick som uppdrag att baka några pizzor till det kungliga paret och döpte en av pizzorna till Pizza Margherita till drottningen Margheritas ära. Efter denna dag sägs pizzan ha spridit sig till hela världen. 

Vi svenskar fick vänta nästan 70 år till innan det gick att beställa pizza på restauranger. Det tog dock inte fart förrän 20 år senare när första pizzerian i Sverige öppnades 1969. Idag är pizzan en stor favorit hos många svenskar och det har även tillkommit svenska variationer på denna populära maträtt, exempelvis kebabpizza och löjromspizza. 

Bästa vinet till pizzan

Vilket vin ska man då välja till sin hemlagade pizza? Vinvalet beror främst på vad du har på pizzan. Till pizza med salsiccia, oxfilé och annat kött passar ett italienskt rött du kan läsa mer om Lungarotti här vin alldeles utmärkt, gärna på druvan Sangiovese. Rubesco Lungarotti är det perfekta vinvalet, .

Många svenskar gillar fisk och skaldjur på pizzan. Detta matchas bäst med ett friskt, vitt vin med härlig mineralitet. Har du tagit fram en riktigt god vegetarisk pizza med en massa härliga grönsaker som exempelvis grillad aubergine och zucchini, så passar ett fräscht, lätt rosé bra. Eller ett medelfylligt rött vin som Lungarotti med sin fräscha syra som tränger igenom tomatsåsen och med sin passande smak av körsbär, skogshallon, salvia och peppar.

Så här lagar du en god italiensk pizza med salsiccia och karamelliserad rödlök

Till 2 lagom stora pizzor behöver du:

  • 2 portioner pizzadeg
  • 300 g mozzarella
  • 1 rödlök
  • 2 tsk strösocker
  • 1 klick smör
  • 300 g rå salsicciakorv
  • 1 kg färska tomater
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, hackade

Efter månader av experimentering har Taysta lyckats tagit fram den bästa pizzadegen, här är deras äkta napolitanska pizza recept.

Så lagar du den godaste tomatsåsen

  1. Hacka tomaterna i små bitar. 
  2. Fräs vitlöken med basilika, oregano och salt i 1 msk olivolja snabbt i några minuter. 
  3. Tillsätt tomaterna och låt koka upp. 
  4. Sänk värmen och låt det sjuda i ca 15 minuter.
  5. Låt tomatsåsen svalna innan du använder den på pizzan.

Förbered toppings

  1. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft) med plåten i.
  2. Börja med att förbereda den karamelliserade löken. Skala och skiva rödlöken tunt. Stek löken i 1 msk olivolja och en klick smör till den blir mjuk. Tillsätt sockret och stek ytterligare några minuter. Låt löken svalna.
  3. Ta bort skinnet från salsicciakorven och bryt ned den i små bitar. 
  4. Kavla ut pizzorna och bred på tomatsåsen.
  5. Toppa pizzorna med salsiccia och karamelliserad lök. 
  6. Riv bitar av mozzarella och lägg på pizzorna.
  7. Lyft över bakplåtspappret med pizzan till den heta plåten och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills osten har smält.

7 tips och trix för att lyckas med bästa pizzadegen

De senaste åren har vi provat oss igenom en hel del recept för att lyckas med den bästa pizzadegen. Här kommer våra bästa tips och trix för att göra livet lite enklare för dig.

  1. Ha tålamod. Det kan ta upp till ett dygn att förbereda en riktigt god napolitansk pizzadeg men det är definitivt värt mödan!
  2. Använd Tipo “00” mjöl. Den är dyrare och kan vara svår att få tag på men det gör att degen samlar mycket luft och blir fluffig. Pizzorna blir spröda och helt perfekta.
  3. Lite jäst och lång jäsning är nyckeln till en bra italiensk pizza. Detta resulterar i en knaprigare botten. Dessutom försvinner jästsmaken vid en längre jäsning.
  4. Använd inte kaveln – använd händerna istället. Börja från mitten och tryck ut degen utåt.
  5. När du knådar ut degen, tryck ut luften i degen till kanterna. 
  6. Ha så hög temperatur som möjligt i ugnen.
  7. För en extra krispig botten rekommenderar vi att ställa in plåten när du sätter på ugnen. Baka sedan ut pizzan på ett bakplåtspapper så att du sedan enkelt kan lägga över pizzan på den varma plåten.

Det finns en hel uppsjö av olika pizzadegar att prova sig igenom. New York-style, romersk, siciliansk osv. Det är inte bara gräddningstiden, utan även smaken och vilka toppings som passar som skiljer dessa åt. Läs mer om olika pizzadegar här.