RÖNNBÄRSSORBET MED CHOKLADKAKA OCH INKOKTA RÖNNBÄR

Rönnbär har en beska som mildras när de varit med om en frostnatt. Det går också bra att plocka bären och frysa in dem för att få fram deras naturliga sötma. Kakan i den här desserten mår bra av att sätta sig några timmar, så börja gärna i god tid. Sorbeten behöver också stå i frysen någon timme för att den enkelt ska kunna kulas upp.

Recept av Elisabeth Johansson, ut Gourmet 1 – 2022

4–6 personer

CHOKLADKAKA

  • 2 (100 g) ägg
  • 1 ¼ dl (100 g) strösocker
  • 1 ½ dl (100 g) florsocker
  • 120 g mörk choklad
  • 2 dl (130 g) vetemjöl
  • 2 krm salt

INKOKTA RÖNNBÄR

  • 2 dl rönnbär
  • ½ dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk kardemumma
  • ¼ krm kanel
  • ¼ vaniljstång

RÖNNBÄRSPURÉ

  • 500 g djupfrysta rönnbär
  • 2 dl vatten

RÖNNBÄRSSORBET

  • 1 gelatinblad
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 dl vatten30 g glykos300 g rönnbärspuré
  • 150 g päronpuré

TILL GARNERING

  • chokladspiraler
  • tagetesblad

DU BEHÖVER OCKSÅ

  • mixerstav
  • sil
  • glassmaskin
  • bakplåtspapper
  • springform, 20 cm diameter
  • glasskopa

1 Chokladkaka: Värm ugnen till 200°. Lägg bakplåtspapper i bottnen på springformen. Vispa ägg, socker och florsocker. Smält smör och choklad och vänd ner i äggsmeten. Vänd ner vetemjöl och salt.

2 Häll upp smeten i formen och baka i ugnen 10–12 min. Ta ut kakan, låt den svalna och sätta sig några timmar.

3 Inkokta rönnbär: Koka upp bären med vattnet, låt sjuda 2–3 minuter. Häll i socker och kryddor. Koka upp och sjud några minuter. Ta av från värmen och låt svalna.

4 Rönnbärspuré: Lägg rönnbären i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud tills bären är mjuka. Mixa till en massa och sila av genom en sil.

5 Rönnbärssorbet: Lägg gelatinet i blöt i en skål med kallt vatten 5–10 min. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen från värmen, lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma lagen. Blanda samman med puréerna.

6 Kör sorbeten i glassmaskin till krämig konsistens. Ställ in i frysen en timme, så går det lättare att kula.

7 Servering: Bryt kakan i bitar. Lägg upp kakbitar, rönnbärssorbet och inkokta bär. Garnera
med chokladspiraler och tagetesblad.