Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig Stockholm Gas och talesperson i 100% Cirkulärt Per Styregård, journalist White Guide och juryordförande i 100% Cirkulärt

White Guide och Stockholm Gas startar innovationsprogrammet 100% Cirkulärt för att stödja hållbar utveckling i Sveriges restaurangnäring. Programmet är rikstäckande och alla restauranger, barer och caféer välkomnas att nominera idéer som kan ställa om verksamheten till den cirkulära ekonomin. De vinnande förslagen premieras med innovationsstöd av experter från forskning och akademi, och de första idéerna ska förverkligas under våren 2021.

100% Cirkulärt

100% Cirkulärt är innovationsprogrammet som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt från idé till verklighet – inom sex månader. White Guide instiftade hållbarhetspriset 2016 på initiativ av Stockholm Gas för att premiera gjorda insatser. Nu utvecklas det till ett framtidsinriktat innovationsprogram med jurybedömda priser i tre kategorier: Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse. Vinnarna kommer att erhålla innovationsstöd med coaching från inkubatorn Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att skicka in sina idéer för att få det expertstöd som möjliggörs med detta pris. Tanken är att idéerna ska inspirera hela branschen så att de sprider sig och andra hänger på. Programmet ska med sitt innehåll möjliggöra att förslagen realiseras i praktiken, och minst tre av dem ska förverkligas inom sex månader, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

Kriterierna för att få priset är att idén:
  • är relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030
  • är skalbar, mätbar och har stor potential att få effekt och sprida sig
  • påverkar restaurangvärlden och även konsumentvärderingar och matsystemet i stort

– Restaurangbranschen står just nu inför den dubbla utmaningen att återhämta sig från en pandemi och samtidigt ställa om för att möta klimatkrisen. Behovet av stöd är akut. Vi hoppas att 100% Cirkulärt kan vara ett bidrag på vägen, säger Per Styregård, juryordförande i programmet och journalist på White Guide.

Nomineringsperioden till 100% Cirkulärt är nu igång och alla restauranger, barer och caféer välkomnas att skicka in sina förslag till White Guide. I slutet av november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under våren 2021.

Juryn består av flera av Sveriges nytänkande kockar och hållbarhetsexperter som på ett kompletterande sätt är initierade i cirkulär ekonomi och gastronomi.

Juryn i 100% Cirkulärt

Per Styregård, journalist White Guide & 12fwd, DI Weekend och Matlaboratoriet
Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig Stockholm Gas
Ulrika Brydling, eko-kock, driver Brydlings och restaurangen Bro Park
Fredrik Johnsson, kock, ordförande Exceptionell Råvara, pristagare 100% Cirkulärt 16/17
Johan Gottberg, grundare av Restauranglabbet samt hållbarhetskonsult
Emma Andersson, sommelier och vd, Hörte Brygga
Sofia B Olsson, driver restaurang VRÅ, Årets Hållbara Innovatör 2018

Juryn kommer även att få stöd av rådgivare från andra experter inom cirkulär ekonomi och hållbar utveckling beroende på idéernas karaktär.

Advisory Board i 100% Cirkulärt

Emma Troedsson, affärsutvecklare Ideon Innovation i Lund
Britta Florén och Jennifer Davis, med expertis inom hållbar konsumtion och produktion av mat, RISE Research Institutes of Sweden
Lina Andersson Fasth, ansvarig för innovationsprojekt måltid, RISE Research Institutes of Sweden
Ulrika Karlsson, kreativ ledare Restaurangakademiens utbildningar dryck och matsalsarbete
Rune Kalf Hansen, Kalf & Hansen, pristagare 100% Cirkulärt 18/19
Paul Svensson, Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel
Nidal Kersh, Falafelbaren, foodtruck-aktivist
Dheeraj Singh, Indian Street Food med hållbarhetsinriktning