NISSE HALLBERG TOLKAR MATHIAS DAHLGRENS NATIONALRÄTT

På nationaldagen intar komikern och skådespelaren Nisse Hallberg köket på Matbaren i Stockholm. Uppdraget är att laga kocken och krögaren Mathias Dahlgrens legendariska nationalrätt från 2008 och försöket livesänds på Instagram.

Matfestivalen Smaka på Stockholm som numera heter Smaka Good Food Festival har firat nationaldagen i Kungsträdgården sedan 1992. Årets evenemang är dock flyttat till 10-13 september på grund av coronaviruset. För att minnas tidigare festivaler då årets nationalrätt utsågs har komikern Nisse Hallberg fått i uppdrag att tolka Mathias Dahlgrens vinnande rätt från 2008.

På nationaldagen intar därmed Nisse Hallberg köket på Matbaren i Grand Hotel för att laga upp den legendariska rätten grov tartar på lax, gurka och äpple. Mathias Dahlgren själv finns med på plats för en bedömning av resultatet. 

– Det känns självklart tomt att inte fira nationaldagen i Kungsträdgården efter så många år på plats, säger Anders Sewerin som tillsammans med Johan Turesson är grundare till Smaka Good Food Festival. Genom att laga upp nationalrätten från 2008 vill vi ändå hålla traditionen vid liv och manifestera vår nationaldag som en matdag. Aktiviteten är den första av flera digitala initiativ som vi skapar inför och under festivalen i september.

Livesändningen sker på Instagram på nationaldagen 6 juni mellan 09:45 och 10:30 och kan följas på både Nisse Hallbergs och Smaka Good Food Festivals konton.

Fakta Årets Nationalrätt
Årets Nationalrätt utsågs under Smaka på Stockholm mellan 1997 och 2009 och värnade om Sveriges egna råvaror och mattraditioner så att de inte hamnade på gastronomins bakgård. Förutsättningen för att tävla var, förutom minst 20 års yrkeserfarenhet, att ha gjort värdefulla insatser för svensk gastronomi. Den första som vann tävlingen var hovtraktör Werner Vögeli och bland övriga vinnare fanns bland annat Håkan Thörnström, Christer Lingström och Leif Mannerström.

Kraven på Nationalrätten var:
• Svenska råvaror som var tillgängliga i hela landet året om
• Billiga råvaror 
• Lättlagad så att icke professionella matlagare utan större svårighet skulle kunna tillaga rätten.