Niklas Ekstedt

Bild Malin Nordblom

Niklas Ekstedt är aktuell med Food & Fire som går på Viaplay just nu. I serien besöker han olika länder och lär sig hur de lagar mat över eld. Han lyser upp när han talar om avsnittet från Finland där de använder en vedeldad bastu för att laga mat i. Niklas började sin karriär med att praktisera för bland annat Ferran Adria och Heston Blumenthal, och att driva egna restaurangen “Niklas” i Helsingborg endast 21 år gammal. Mycket har hänt sedan dess och idag driver han Michelin krogen Ekstedt, Tygge & Sessil och Hillenberg. Han har gett ut flertalet kokböcker och arrangerade Foodstoch på Fjäderholmarna i somras. Vi ställde lite frågor till Niklas:

När kom du på att du ville bli kock?

-Min pappa reste ganska mycket, och mamma lagade inte så god mat. Så när han var borta lagade jag mat och märkte att det var roligt.

Bästa sättet att grilla på enligt dig?

-Gjutjärn!

Något alla borde tänka på när de grillar hemma?

-De borde skippa briketterna och gasen, och istället använda grillkol.

Vad har du för favoritråvara just nu?

-Svartroten.

Var får du din inspiration ifrån?

-Det är mycket tankeexperiment, men jag köper även mycket böcker och läser och blir inspirerad av det.

Vad har ni för hållbarhetstänk på dina restauranger?

-Vi försöker framförallt arbeta med vad säsongerna har att erbjuda. Då blir det ju automatiskt bättre.

Vad brinner du för, förutom maten då?

-Brädsporter!

Vad är din superstyrka i köket?

-Jag är snäll.

Finns det någon kock du tycker varit en bra förebild för dig?

-Julia Childs och hennes kokbok “Det goda franska köket” som är skriven ur en amatörvinkel, men för proffs har varit otroligt bra. Och tankemässigt är det René Redzepi.

Något du vill lära dig mer av?

-Att kunna läsa mer komplicerade texter, som en forskarrapport.

Har du någon ny dröm i yrkeslivet?

-Att få 2 Michelin stjärnor!

Av Malin Nordblom