Musslor från Antillerna

Musslor från Antillerna.

Musslor från Antillerna, det här är en spännande musselrätt från franskspråkiga delar av Västindien. Den har en elegant smak som både är blommig och aromatisk.

4 Personer

1 kg blåmusslor
1⁄2 dl finhackad schalottenlök
3 msk olivolja
1 msk finriven ingefära
1⁄2 krm saffran (1⁄2 påse)
1 msk poudre de Colombo, se separat recept
2 dl torrt vitt vin utan fatkaraktär 4 dl kokosmjölk
2 tsk-1 msk apelsinblomsvatten

1 lägg musslorna i en bunke och skölj dem i kallt vatten. ta bort skägget om det finns kvar. skaka om bunken. de musslor som inte sluter sig bör kasseras.

2 Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. fräs lökhacket på låg värme tills det blivit mjukt. tillsätt ingefära, saffran och poudre de Colombo. fräs i ytterligare någon minut.

3 Häll i vin och kokosmjölk. lägg ner musslorna och sätt på lock. låt det hela sjuda tills musslorna öppnar sig. de som inte öppnar sig ska slängas.

4 tillsätt apelsinblomsvattnet lite i taget, och smaka av tills du blir nöjd med smaken. servera genast.

Text och recept Jens Linder

Bild Stefan Wettainen

Ur Gourmet 3-21

TONFISKCARPACCIO MED LÖJROM, SMETANA, HOT SAUCE OCH RISCHIPS