Musslor från Antillerna, det här är en spännande musselrätt från franskspråkiga delar av Västindien. Den har en elegant smak som både är blommig och aromatisk.
4 Personer
1 kg blåmusslor
1⁄2 dl finhackad schalottenlök
3 msk olivolja
1 msk finriven ingefära
1⁄2 krm saffran (1⁄2 påse)
1 msk poudre de Colombo, se separat recept
2 dl torrt vitt vin utan fatkaraktär 4 dl kokosmjölk
2 tsk-1 msk apelsinblomsvatten
1 lägg musslorna i en bunke och skölj dem i kallt vatten. ta bort skägget om det finns kvar. skaka om bunken. de musslor som inte sluter sig bör kasseras.
2 Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. fräs lökhacket på låg värme tills det blivit mjukt. tillsätt ingefära, saffran och poudre de Colombo. fräs i ytterligare någon minut.
3 Häll i vin och kokosmjölk. lägg ner musslorna och sätt på lock. låt det hela sjuda tills musslorna öppnar sig. de som inte öppnar sig ska slängas.
4 tillsätt apelsinblomsvattnet lite i taget, och smaka av tills du blir nöjd med smaken. servera genast.
Text och recept Jens Linder
Bild Stefan Wettainen
Ur Gourmet 3-21
TONFISKCARPACCIO MED LÖJROM, SMETANA, HOT SAUCE OCH RISCHIPS