Nu startar den långa skördefesten i Halland

Den här tiden på året slår Halland upp sitt välsmakande skafferi som erbjuder nyskördade läckerheter och härliga evenemang med mat och dryck i fokus vecka efter vecka. Det är enkelt att hitta bra mat som är odlad och lagad med kärlek. Här myllrar det av gårdsbutiker fyllda med grönsaker, ost, kött, rotfrukter, bär och andra lokalproducerade varor. Restaurangerna skapar rätter med råvaror från närliggande gårdar och här finns många fina bagerier och caféer som brinner för bra ingredienser och hembakat fika.

– Det bästa med Halland är att det är lätt att uppleva halländsk matkultur. Kvaliteten på råvarorna är fantastisk och det finns så många bra matproducenter på en liten geografisk yta – vilket gör det lätt att ta sig runt till olika aktörer och evenemang, säger Caroline Liljedahl, projektledare för Skördetid i Halland.

Naturnära måltidsupplevelser

Det finns dessutom gott om naturnära måltidsupplevelser. Vill man lära sig att ta hand om sin skörd kan man till exempel göra egen äppelmust, gå en kurs i surdegsbakning eller att syra grönsaker eller följa med på växtvandringar längs stranden.

Planera en roadtrip

På Skördetid i Hallands hemsida kan besökaren enkelt se vart alla smultronställen ligger och planera sin egen roadtrip. Här finns också information om kurser, matvandringar, cykelrundor och andra spännande aktiviteter.

Skördetid i Halland
Vad: gårdsbutiker, restauranger, boenden, caféer, bagerier, evenemang, kurser, provningar mm.
Var: hela Halland, från Kungsbacka till Laholm
När: augusti, september, oktober
Info: www.skördetidihalland.se
Instagram / Facebook: @skordetid_halland / Skördetid i Halland

Peters 5 bästa tips under Skördetid i Halland

Peter Halldén, Spiseriet i Varberg och en av årets Skördetid i Halland-ambassadörer

1. Åk längs slingriga vägar till Källdalens Trädgårdar. Här plockar du ihop dina favoriter bland färska grönsaker odlade med kärlek  och omsorg. Känn den intensiva och smått galna smaken som bara nyskördade grönsaker kan ge! Tänk på att inte stoppa in allt gott  i kylen, utan förvara lätt svalt för bästa upplevelse.  

2. En vacker höstdag älskar jag att ta med familjen ut i skogen. Sväng förbi Sikta Stenugnsbageri och bunkra upp med bröd och  bullar. Doften av nybakat och dom frestande skapelserna gör att man alltid plockar på sig för mycket, men det är det värt! Från  grannen Subbe bryggeri slinker det ner ett par av deras fina folköl. Färden går sedan till Åkulla bokskogar och Hiaklitten med sin  storslagna utsikt. 

3. Vill man njuta en middag som får en att bli så där smått lycklig, se till att boka bord hos Cosa Table. Här finner du kärlek till  råvaran och kärlek till livet. Njut av skördesäsongens läckerheter tillagade med respekt och kunskap i en vacker lokal med  stämningsfull atmosfär. 

4. Ta vara på de sista sommarkvällarna och styr kosan mot Läjets fisk. Här köper du med dig de läckraste burfångade havskräftorna  som skådats. Packa med dina favorit-tillbehör och dryck, och intag lämplig plats vid havet. Naturen och saltdoften från havet blir  magi ihop med maten, jag lovar!  

5. En småblåsig söndag när regnet hänger i luften är det perfekt att packa in hela familjen i bilen och ge sig ut på landet. Det absolut bästa som finns under hela skördetiden är nyplockade äpplen. Dessa frukter kan njutas i alla dess former, till förrätt, varmrätt,  dessert eller fika och som must eller cider.