MATCHA-SUFFLÉPANNKAKOR MED YUZU-SMÖR OCH MATCHA-SIRAP

Superhippa tjocka sufflépannkakor som serveras med ett vispat citrussmör och matcha-sirap. Börja med att göra tillbehören och avsluta med att steka pannkakorna, så att de kan serveras nystekta. Passar även bra att servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass och bär.

8 PORTIONER

YUZU-CURD

¾ dl yuzu-puré eller -saft
25 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula

VISPAT YUZU-SMÖR

75 g smör
2 msk yuzu-curd

MATCHA-SIRAP

1 ½ dl vatten 1 dl strösocker

2 msk glykos 1 tsk matcha-pulver

SUFFLÉPANNKAKOR

4 äggvitor
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 msk mjölk
1 msk matcha-pulver
1 dl vetemjöl
½ tsk citronsaft
½ tsk salt
¾ dl strösocker
2 äggulor
smör att smörja ringarna med smör
och att steka i

DU BEHÖVER OCKSÅ

hushållsassistent metallringar, 6 cm i diameter

1. YUZU-CURD: Blanda yuzu-puré, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, ta av kastrullen från värmen. Vispa ihop ägg och ägggula med en gaffel i en skål.

2. Häll ner äggblandningen i kastrullen och sjud under kraftig vispning tills curden börjar tjockna. Häll genast upp curden i en sil, passera den ner i en skål och låt den kallna.

3. VISPAT YUZU-SMÖR: Vispa upp smöret med en elvisp, vänd ner yuzu-curden. Servera resten av curden i en skål vid sidan om.

4. MATCHA-SIRAP: Häll vatten, socker, glykos och matcha-pulver i en kastrull. Koka ihop allt till en sirapsliknande konsistens. Massan kommer att tjockna lite när den svalnat.

5. SUFFLÉPANNKAKOR: Lägg äggvitorna i en skål. Blanda ner 1 msk socker, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner mjölk, matcha-pulver och vetemjöl. Tillsätt citronsaft och salt. Vispa på medelhastighet till ett fast skum, luftigt och inte för hårt.

6. Tillsätt resten av sockret, lite i taget, och fortsätt vispa under tiden. Vispa äggulorna lätt med en gaffel i en separat skål. Vänd först ner ⅓ av marängen i äggulesmeten, vänd sedan i resten.

7. Smörj metallringarna med smör. Hetta upp smör i en stekpanna på låg värme. Placera fyra ringar åt gången i stekpannan, fyll med smet till ¾ av formen och stek pannkakorna på låg till medelvärme ett par minuter. Vänd sedan hela formen försiktigt och stek ytterligare ett par minuter, tills ytorna är gyllenbruna.

8. SERVERING: Servera matcha-sufflépannkakorna med yuzu-smör och matcha-sirap.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG