MATCHA-GRANITÉ MED KONDENSERAD MJÖLK

En granité är en läskande isglass som ofta serveras som mellanrätt för att rensa smaklökarna mellan rätterna på finare middagar med många rätter. Överraska dina gäster med den här varianten nästa gång du slår på stort. Eller servera den som en uppfriskande dessert.

4 PORTIONER

3 dl vatten
1 msk matcha-pulver
¾ dl strösocker
3 msk sake

TILL SERVERING

200 g (½ burk) kondenserad mjölk

1. Koka upp vattnet och låt det svalna till 80°. Vispa i matcha-pulvret, tillsätt socker och sake. Rör tills sockret smält. Häll lagen i en rostfri bunke. Ställ in bunken i frysen över natten.

2. SERVERING: Skrapa upp isen eller vispa upp med elvisp till en luftig granité. Servera med kondenserad mjölk.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO SUSANNA BLÅVARG

Ur Gourmet 3/20