Magnus Bergh har precis öppnat Folkparken i Stockholm tillsammans med Martin Magnusson. Han har bland annat arbetat för Melker Andersson, på Berns och öppnat upp otaliga ställen! Vi ställde lite Snabba Frågor till Magnus.
Hur kommer det sig att du hamnade i restaurangbranschen?
-Jag är uppvuxen i en servicefamilj som
hade konditori och bageri i Mariefred och Strängnäs.
Jag började som nisse på Gripsholms slott. Sen blev jag blev tillfrågad av Pontus om jag ville komma på en intervju på Eriks, och där stannade jag i 7 år. Det öppnade upp för resor, och nya jobb..
Vilken är den största öppningen du haft?
-När jag var med och öppnade Conran som deras representant i Köpenhamn 2005. Det var bankett, festvåning och allt du kan tänka dig. Det var den största öppningen som gjorts i Köpenhamn då.
Vilken är den största utmaningen med att driva restaurang?
-Att driva en krog är ett hantverk, det kommer nya utmaningar hela tiden.
Använder ni er av närproducerad mat?
-Det gör vi när tillfälle ges, vi försöker använda oss av svensk producerat.
Martin håller på mycket med tillexempel stekost istället för halloumi.
Vad är din stora passion vid sidan av arbetet?
-Jag är flugfiskare, och tycker mycket om att vandra.
Vilket föredrar du, gas eller kolgrill?
-Kol.
Vad är din styrka i matsalen?
-Jag är bra på att hålla många bollar i luften, och på att se alla. Men är även duktig på att delegera.
Hur gör du för att behålla personal?
-Försöker vara en bra arbetsgivare, att man har gjort bra schema som passar alka. Man får acceptera att personal idag inte arbetar lika mycket som msn gjorde förr.
Man får försöker anpassa personalens vardag med arbetet så att allt funkar.
Men man måste vara tydlig med förväntans bilden när man anställer.
Och vi försöker utbilda de som arbetar och ge dem nya utmaningar.
Berätta något otippat om dig?
-Jag gillar inte champagne! När jag var på Kommendanten så kom dom med en Krug 1982. Det var ok, men inte min grej.
Någon av dina bästa matupplevelser?
-När jag var i Argentina och för första gången åt på ett Steak House.
Och när jag åt på Cabaña Las Lilas i Buenos Aires, otroligt bra! Eller när jag sparat ihop pengar för att äta på la Tour d’Argent i Paris.
Har du någon ny dröm i yrkeslivet?
-Vi fick en fråga när vi startade om det skulle bli franchise. Man vet aldrig!
Har du någon tatuering
Nej, min fru har en.
Snabba frågor av Malin Nordblom
Bild Malin Nordblom