Laga mat som ett proffs

Daniella Illerbrand tipsar om måsteha-redskap i köket.

Visst är det roligt med en massa fantastiska köksgrejer? Och man kan nörda ner sig i precis hur många som helst.

Jag själv (och min partner) kommer ofta på saker som vi behöver, som vi önskar att vi hade, och när vi går in i en butik med bra köksutrustning slutar det sällan billigt. Jag har även en grej för de äldre köksprylarna, till exempel gamla pajformar i ministorlek som har vackra mönster och kommer från Paris, inhandlade på Stadsmissionen (aldrig använda), eller mina kopparkärl, aldrig använda heller. Men de är vackra, och jag inbillar mig att de har en vacker och god historia. Kanske är det någons farmors farmor som har ägt dem och lagat fina kakor i sitt lilla röda torp i Dalarna. Varför Dalarna vet jag inte, kanske är det en kulinarisk högborg som jag har missat. Så går mina tankar.

Men dåliga inköp har jag nog allt gjort då och då. En grunka som lovade att hålla färska örter fräscha och fina, totalt värdelös. Ostknivar, egentligen väldigt bra och fina, men tyvärr ligger de mest oanvända i vår låda, och vi använder vanliga knivar istället.

Och så de saker som jag aldrig vill vara utan.

Vår otroligt fina Zazzenhaus kaffekvarn, inköpt på Stadsmissionen för 100 kr. En bra stickblender vill jag alltid ha, och där tycker jag man ska investera i kvalitet. Min kära kära mortel. För att det finns inget bättre än att mortla, allt smakar bättre när det har fått sig en omgång i morteln.

OCH VAD SÄGER våra kockar? Vad kan de inte vara utan, och vad tipsar de om för att vi ska bli lite bättre i köket?

Joakim Almqvist från Punk Royale klarar sig helst inte utan sitt rivjärn, och han är ju lite rivig av sig!

Olle T Cellton älskar precis som jag sin mortel, så nu har ni två som säger det. Mera mortlar till folket!

Björn Frantzén anser att det absolut viktigaste är diskmaskinen! En 3-stjärnig sådan såklart.

Magnus Ek är inte så petig utan tycker att en bra kastrull kommer man långt med.

Frida Ronge håller med Magnus och tycker att en bra kastrull är hemligheten bakom god matlagning.

Johan Gottberg från restaurang Labbet tycker att en bra skärbräda, en bra kastrull och en bra mandolin täcker det mesta av behoven i köket!

Så summan av kardemumman är väl att ni inte behöver så mycket för att laga lika god mat som en proffskock! Glöm sous videmaskinen och Vitamixern – och laga mat med hjärtat och en bra kastrull.
Av Daniella Illerbrand 

Ur Gourmet 2/2020