Johan började med att röka kött hemma i trädgården, sen var tanken att man skulle erbjuda catering till skåningarna. Men det hela slutade med att Holy Smoke blev omtalat och besökt av barbecue fans från när och fjärran. Vi ställde lite Snabba frågor till Johan.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av att röka kött?
-Jag tror att det var någon slags fascination av att man kunde stoppa in en produkt i en stor svart låda, och ut några timmar senare hade man något helt annat. Jag har alltid gillat projekt som är lite jobbiga.
Vad för slags grill använde du i början?
-En Weber Smokey Mountain, som är riktigt bra att börja med.
Och vad använder du helst idag för att grilla?
-Jag gillar direkt eld, och tycker väldigt mycket om vår Santa Maria grill. Jag vill att det ska vara varmt!
Någon gästkock du verkligen skulle vilja ha på besök?
-Jag välkomnar de som vill komma till oss och har ett brinnande intresse!
Trodde du att när ni väl öppnade restaurangen att ni skulle bli en av de mest omtalade i världen?
-Nej inte riktigt, det skulle ju inte ens bli en restaurang från början.
Vad använder ni för trä att röka med?
-Amerikansk rödek uppväxt och avverkad i Sverige. Det blir en subtil röksmak av den.
Många undrar om det kommer att bli några fler Holy Smoke BBQ Shacks?
-Det får vi se, inte just nu men det kanske kommer.
Någon ny dröm?
-Semester hade ju varit roligt att ha!
En av dina bästa BBQ upplevelser?
-När jag var på min första Meat Crusade i Texas första gången för ca 7 år sedan. Och det var där det såddes ett frö till det hela tror jag.
Vad är svårast med att ha laga amerikansk BBQ i Sverige?
– För gemene man kan det vara lite klurigt att få tag i rätt styckdetaljer, i alla fall när det gäller nötkött, sen måste man bara ha väldigt mycket tålamod!
Din favorit mat?
-Skaldjur, eller asiatiskt.
Något råd till alla som röker kött?
-Tålamod! Det är inte svårt, men det krävs sjukt mycket tålamod. Den energin du lägger på det, det är så bra det blir.
Vilket är ditt första matminne?
-Mitt första är faktiskt när jag åt en hemsk köttfärslimpa på Rut på Skäret med morötter och ärter i. Jag tror jag var fem år, det är det första jag kommer ihåg.
Intervju och bild: Malin Nordblom