Hannes Högberg

Denna veckan har vi ställt våra Snabba frågor till Hannes Högberg som är kökschef på Gunnebo Kaffehus och Krog.

Var utbildade du dig till kock? 

-Jag gick en Vuxen utbildning på Burgården i Göteborg. 

Hur kom du på att du ville utbilda dig till kock?

-Jag har alltid tyckt om mat men var kanske inte helt övertygad om mitt val, men det var väldigt roligt märkte jag.

Om du måste välja, blir det då ekologiskt eller närodlat?

-Ekologiskt.

Vilken är den roligaste växten att använda dig av från Gunnebos trädgårdar?

-Tagets och libbsticka är roliga att arbeta med. 

Vilken är för närvarande din favoriträtt på er meny?

-En grön sparris med körvel  och sotad mandel, en rätt där vi låter sparrisen ta plats. 

Vad ger dig inspiration till nya recept?

-Vi hjälps åt här, och trädgården är den största inspirationen. Den får styra vad vi tillagar.

Vad är det roligaste med att erbjuda ett av de 13 borden i Visit Sweden kampanjen? 

-Det är verkligen super roligt att få lägga till en upplevelse med att laga mat ute. För platsen är så fin att vara på. 

Som på alla framgångsrika restauranger handlar det mycket om lagarbete och god mat.  Vad är ditt bästa sätt att motivera de andra i köket?

-Att lämna utrymme för alla, och jag behöver hjälp i köket så alla får plats. 

Har du någon ny dröm i yrkeslivet?

Nej, jag vill utveckla det här eller driva något eget.

Finns det någon kock som du tycker är en bra förebild?

-Patrik Severin som nu arbetar på Garveriet, han har lärt mig mycket och likaså Sofia  Olsson som är på Vrå. 

Har du någon signaturrätt som du brukar laga hemma?

-Någon slags grönsaksrätt med örter. 

Vilket är ditt favorit matland?

-Frankrike.

Välj ett köksredskap?

-Stekpannan.

Ditt bästa matminne?

-När jag var på en fjällvandring i Hardangervidda (Norge) så bakade vi en pizza som var så god när vi åt i den fantastiska miljön med utsikt över bergen.

Text och bild Malin Nordblom