I södra sverige ger den här rätten försommarkänsla, medan i norr känns det kanske mer som vår. Hur många sparrisstjälkar per person du vill servera beror på storleken på sparrisen. Du kommer få vinägrett över, men den håller i ca 1 vecka i kylskåp och är jättegod på alla sorters gröna salladsblad.
4 personer
20 – 28 gröna sparrisstjälkar 4 ägg
senapsvinägrett
3 msk dijonsenap
1 1⁄2 msk vitvinsvinäger 2 tsk vatten
1⁄2 dl neutral rapsolja 1⁄2 dl olivolja
Till servering
2 tsk kapris
1 liten knippa bladpersilja, plockad sköljd och grovhackad
1 liten bit parmesan
salt och nymalen svartpeppar
1 Lägg äggen i kokande vatten och koka dem 7 min. ta upp dem ur vattnet, spola med iskallt vatten och skala äggen.
2 senapsVInägreTT: Vispa ihop senap, vatten och vitvinsvinäger i en liten bunke. Vispa sen i oljorna långsamt och avsluta med med salt och peppar. smaka av och justera kryddningen.
3 Bryt av den torra delen av spar- risens stjälkar. skala eventuellt ne- dre halvan av sparrisen om skalet känns tjockt. Koka upp rikligt med saltat vatten.
4 Lägg ner sparrisen och koka i 2–3 min. Känn efter med en potatis- sticka så att det är lite motstånd kvar. ta upp sparrisen och låt den rinna av några sekunder på hus- hållspapper, fördela sen på platta tallrikar.
5 Bryt sönder ett ägg över varje tallrik. ringla över vinägrett, lägg på kapris och persilja. riv lite par- mesan över tallrikarna, strö på salt och mal över svartpeppar.
Ur Gourmet
Recept Dennis Gustafsson – Bouchon Malmö
Bild Miriam Preis
