Elin Dahn Gellerfelt

Vi har träffat Elin Dahn Gellerfelt som är kökschef på Bobergs på Hamngården i Brantevik. Hon har drivit både Hamnkrogen och Östangården i Skillinge, och arbetat för bland annat Pontus!, Bistro Bon, Restaurang Kungsholmen, Erssons Fisk och Tennstopet. I Brantevik ser man ofta Elin gå över gatan från Hamngården för att se vad fiskaren i Brantevik har för något att sätta på menyn. Sen bär hon det i en låda till restaurangen. Vi ställde våra snabba frågor till Elin:

Hur kommer det sig att du blev kock?

-Jag alltid velat arbeta som det. Min mamma och pappa lagade alltid bra mat, och min mormor och mormors mor drev Kiviks Badhotell. Min mamma ville dock inte att jag skulle bli kock, och jag började studera något helt annat men hoppade av.

Vilken är din styrka i köket?

-Min styrka är att vara fokuserad med ett lugn. Jag har ett kontrollbehov, och vet precis var allting är.

Vad har varit den största överraskningen i din karriär som kock?

-Den största är att det finns så få duktiga kockar som vill arbeta när det finns så många lediga jobb. Att många som utbildar sig inte vill ha ha det som livsstil.

Har du någon extra minnesvärd matupplevelse?

-Jag har plockat egna ostron med gyttja upp till knäna, och ätit dem på plats. Jag tappade räkningen vid 60! Men även när jag ätit på Bon Lloc, det var mycket skaldjur precis vad jag älskar! 

Någon minnesvärd matupplevelse från barndomen?

-Vi hade lantställe i Arboga där vi fiskade kräftor som vi hade i badkaret. Jag grät först över vad som skulle hända med dom, men när de var kokade och vi skulle äta de röda kräftorna så var jag överlycklig! 

Roligaste med att få arbeta på Bobergs på Hamngården? 

-Den kontrollerade friheten att få göra vad jag vill. Men det måste ju passa gästerna förstås! Det är en balansgång att hitta vad andra gillar och vad jag vill laga.

Vad är det viktigaste för dig eko eller närodlat?

-Närodlat

Kvinnliga kockar finns det ju inte lika många av, något bra tips på hur man ska attrahera fler till yrket? 

-Generellt tror jag att yrket är kvinnligt, men i att tävla om att vara bäst så är det ju ofta män eftersom de ofta gillar att stå i centrum mer. Det är svårt att fiska fram tjejer i yrket, men TakeOver är bra på att visa upp kvinnor. Många tjejer kan bli skrämda av vissa kökschefer som kan bete sig dåligt. Men de kökscheferna börjar försvinna mer och mer idag som tur är! Både killar och tjejer måste vara starka och ha skinn på näsan tror jag. 

Vad är viktigt för att skapa en bra arbetsplats? 

-Respekt för varandra, råvaran och gästen. Då går det alltid bra.

Något enkelt tips till alla hemmakockar?

-Sluta att följa recept och gå mer på öga, näsa och mun känslan. Det ska vara roligt att laga mat. 

Tre drömgäster? 

-Leif Mannerström, Michelle Obama och min pappa. 

Har du någon favorit kokbok? 

-The Family Meal: Home Cooking with Ferran Adrià! 

Av Malin Nordblom