CHILICONFIT TILL OSTBRICKA

Få smaksättare har ändrat våra smakpreferenser så mycket de senaste årtiondena som chilin. Idag äter väldigt många eldiga rätter ofta. Det här är en metod från Storbritannien, där man ofta kort- konserverar skaldjur i smör, potted shrimps . Här använder vi samma teknik för att göra confit på chili. Var noga med att välja milda sorter, annars blir det på tok för starkt. Inläggningen kan användas som tillbehör till pizza och burgare men blir faktiskt ännu godare till ost.


1 burk
800 g milda chilifrukter 2 msk olivolja
1⁄2 tsk salt
500 g smör


DU BEHÖVER OCKSÅ
vid ugnssäker form hålslev
patentburk med bygel och
gummiring


1 VÄRM UGNEN TILL 225° (varmluft 210°). Smörj in chilifrukterna med oljan och lägg dem glest i formen. Baka i ugnen ca 15 min, tills skalen får färg och börjar skrynkla sig. Ta ut formen och lägg en plåt eller ett lock på. Låt stå och svalna 30 min.
2 SKALA CHILIN ochtabortså mycket frön som möjligt. Lägg dem på ett fat och strö över saltet.
3 LÄGG SMÖRET ienkastrulloch värm det på medelvärme. Ta bort skummet som stiger till ytan med hålslev eller sked. Häll av det klara fettet och lämna bottensatsen i kastrullen.
4 LÄGG ÖVER CHILIN I BURKEN,häll över det klarade smöret och pressa ner innehållet lite med en sked. Sätt på locket, låt svalna och ställ sedan kallt. I kylen håller inlägg- ningen minst en månad.

TIPS Den som vill ha ännu mjukare smak kan välja lätt pepprig paprika.

TEXT JENS LINDER

ur Gourmet 5/2020