ÅRETS VILTKROG: JORD

Köksteamet samlat utanför den prisvinnande krogen i Linköping

20 svenska krogar nominerades till utmärkelsen Årets viltkrog 2021.
Priset, som delas ut av Svenska Viltakademin, kom till för att främja restauranger som både
kan lyfta viltköttet som råvara och förädling, och som utveckling av sin verksamhet. Årets viltkrog blev Jord i Linköping, som gick till final tillsammans med Lux Dag för Dag i Stockholm och Färna Herrgård i Skinnskatteberg. I motiveringen hette det bland annat: Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord en unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport till mörning, styckning och tillagning.
Andreas Landén är köksmästare på Jord:
– Vi hade en dröm om att kunna jobba med vilt från skog till bord. Hälften av personalen jagar, men alla plockar örter och bär. Vi vet exakt var allt vi lagar kommer ifrån, säger han.
Juryns ordförande och ledamot Gert Klötzke är även han jägare, men kanske mest känd som mångårig ledare av Svenska Kocklandslaget.
– Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets Viltkrog, säger han.

Ur Gourmet 5-21

Av Lars Collin