Årets affärskrog och årets resmål 2019

Symbios vinner Årets Affärskrog 2019

Söderkrogen Symbios på Skånegatan i Stockholm tilldelas under tisdagen det prestigefyllda priset Årets Affärskrog som delas ut av DI Weekend.

Sedan 1983 har Di Weekend varje år hyllat den restaurang som bäst lämpar sig för affärssamankomster genom att dela ut priset Årets Affärskrog. Förra året tog den tämligen nyöppnade restaurangen Bonnies på Bank Hotel hem priset och i år är det alltså restaurang Symbios som kammar hem priset.

I våras öppnade köksmästarna Simon Eriksson och Henrik Wittgren tillsammans med huvudägaren Jesper Kvarnefält upp dörrarna till Symbios på Skånegatan 80 i Stockholm. Adressen är en klassisk krogdestination som nu med Henrik och Simon i köket serverar en modern nordisk mat med noggrant utvalda råvaror alltid efter säsong. Symbios strävar efter att främja våra svenska bönder. De båda kockarna inspireras även av de olika årstiderna och därför får de viktigaste grönsakerna och proteinerna följa de skandinaviska säsongerna.

– På Symbios finns en blick mot hela världen. Där det finns god mat, därifrån hämtar vi inspiration, säger Henrik Wittgren, delägare och köksmästare på Symbios.

Motivering: En modern restaurang på klassisk krogadress. Med hög kvalitet och lustfylld elegans levereras smaksäkra rätter i industriell miljö. Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2019 går till restaurang Symbios.

Stedsans in the woods kammar hem Di weekens pris Årets Resmål 2019

För tredje året i rad delar Di Weekend ut priset Årets Resmål, som i år går till Stedsans in the woods, en idyll mitt i skogen i gränstrakterna mellan Halland och Småland. De danska ägarna Mette Helbæk och Fleming Hansen bjuder sommartid på en mycket speciell upplevelse med bad i en sjö, bastubad, sexrätters middag och övernattning.

– Det är naturligtvis fantastisk roligt att få ta emot den här utmärkelsen. Dels för att vi blir mer väletablerade i Sverige, men allra mest för att det vi försöker visa, att hållbarhet och livskvalitet går hand i hand. Det bekräftar detta pris, säger Fleming Hansen, delägare av Stedsans in the woods.

Det är lätt att förstå att den danska mat- och krogduon Mette Helbæk och Flemming Hansen fastnade för den här platsen när de beslutade sig för att lämna Köpenhamn och den framgångsrika restaurang de drev där. Mette Helbæk har tidigare arbetat som matstylist och kokboksförfattare och Flemming Hansen har över 20 års erfarenhet av att driva restauranger.

Restaurangen i Köpenhamn som hette också Stedsans, vilket betyder ungefär ”lokalsinne”på danska, och låg på taket av en fastighet i Köpenhamn. När paret bestämde sig för att flytta från storstaden till en avskild plats i Sverige hade de tre kriterier: Vacker orörd skog, vid en sjö och ingen biltrafik skulle höras. De fann sin plats just här.

På kvällen serveras gästerna en middag som är direkt hämtad från naturen och parets stora köksträdgård. Menyn bestäms på morgonen och råvarorna är pinfärska. I utomhusmatsalen, serveras gästerna vid långbord och efter maten tänds eldar vid små viloplatser precis vid sjön. All mat lagas över öppen eld, det finns varken rinnande vatten eller elektricitet.

Hela filosofin kring upplevelsen är byggd på absolut hållbarhet och nästan allt vatten tas från sjön genom egensinniga vattenreningsapparater.

Det är tredje året i rad som Di Weekend delar ut priset Årets resmål. Tidigare har priset gått till Talldungens gårdshotell i Brösarp på Österlen 2018 och PM & Vänner i Växjö 2017. Priset är en del i en satsning som Di Weekend gjort för att lyfta lokala upplevelser utanför storstadsområdena.

Motivering: En egensinnig, välsmakande och naturnära upplevelse utöver det vanliga bjuds på Stedsans in the woods. Den lilla fristaden i skogen blir Årets resmål 2019.