Ank bowl

Bild Malin Nordblom
Ank Bowl
Bild Malin Nordblom

Recept för 4 personer

2st ankbröst från Viking Fågel i Munka Ljungby

salt

Salta ankbrösten och stek i stekpanna tills fettet blir krispigt. Lägg sedan på ett galler och baka av på 100 grader till 54 grader i innertemperatur. 

Skiva tunt och fördela på 4 tallrikar. 

Sesam & pankocrust

20           g            pankoströ, rostat till gyllenbrun färg

10           g            kimchi sesamfrö

10           g            svart sesamfrö

10           g            hasselnötter från piemonte 

10           g            smör

                            salt

1. Bryn smöret och riv i hasselnöt.

2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Picklad kålrot fylld med svartvinbärskräm.

1/2                 st                   kålrot

                      25g                ättika

50                  g                    socker

                      75g                vatten

                      7g                  citronjuice

                      50g                svartvinbärspuré

1. Skär kålrot på skärmaskin eller på mandolin. Stansa kålroten, sjud tillsammans med ättika, socker och vatten i 3 min.

2. Häll på citronjuice och låt svalna i 1h.

3. Sila av kålroten och fyll varje skiva med svartvinbärspuré och vik ihop.

Kålrotskräm smaksatt med grönpepparmiso

50         g            morot

100         g            kålrot

150         g            mjölk

50         g            grädde

5           g            grönpepparmiso

40           g            smör

                            sherryvinäger, salt

1. Koka morot och kålrot i mjölk och grädde tills mjuk.

2. Sila och mixa slät tillsammans med smör och grönpepparmiso, smaka av med sherryvinäger och salt.

Sauterade gula ärtor

                      200g              gula ärtor, Nordisk Råvara, finns på Sorunda kokas för sig och skalas

                      1st                 schallotten lök

10                  g                    gräslök

10                  g                    svensk senap

                                            olja, salt

1. Sautera ut lök tillsammans med olja, tillsätt sedan ärtorna.

2. Avsluta med gräslök, senap och smaka av med salt.

Syrad kålrot

1/2 st kålrot

1dl ättika

1dl socker

2 dl vatten

Koka upp ättika med socker och vatten. Låt svalna. 

Skär sedan julienne av kålroten och låt ligga i lagen över natten. 

Fördela alltsammans i en skål och toppa sedan med klippt smörgåskrasse. 

Receptet är skapat av det Svenska Kocklandslaget