8 tips för avslappnat häng i Göteborg

Det här är året då många semestrar i Sverige. Gourmet tipsar om 8 avslappnade ställen för några goda sommardagar i Göteborg.

Av Tove Oskarsson Henckel

Syster Marmelad 

Syster Marmelad är en kvarterskrog av det lite finare slaget i den charmiga stadsdelen Majorna. Hit är det lätt att ta sig med spårvagn och cykel. Sommartid är Syster Marmelads uteserveringen en perfekt plats att njuta av både god mat och dryck. Sitter du inomhus behöver du inte förtrösta, för det strömmar det in vackert kvällsljus genom stora fönster mot gatan. Här är det lätt att trivas. Högt i tak och  avslappnad atmosfär. Syster Marmelad var tidigare en helt vegetarisk restaurang, men sedan tre nya krögare gjorde entré i höstas har menyn uppdaterats med ett och annat protein. Och vi pratar inte om vilka krögare som helst utan de tre före detta Upper House Fine Dining-medarbetarna Elis Rytkönen, Gabriel Melim-Andersson och Fredrik Larsson. Förväntningarna är höga och visst levererar de.  Både avsmakningsmeny och vinpaket håller hög standard och vi njuter av kycklinglever och tartar med XO, zucchini och frasvåfflor samt torsk, mousseline och ärtor. Sex små rätter gör oss lagom mätta och 595 kr är ett fynd.

Zucchini och frasvåffla på Syster Marmelad
Härligt ljusinsläpp på Syster Marmelad

www.systermarmelad.se

Alkemisten

På Hisingen i Göteborg ligger en av landets mest hyllade kaffebarer, Alkemisten, som drivs av Kristian Hedborg. Här serveras enbart spårbart specialkaffe, och tillsammans med passionerade baristor har Kristian hittat ett framgångsrecept. 2019 vann Alkemisten Swedish Roasting Championships och baristan Anthony Nguyen utsågs tidigare i år till Baristornas Barista av tidningen Restaurangvärlden. På Alkemist serveras även rawfoodbollar, surdegsmackor och helgluncher.

www.alkemistenkaffebar.se

Vega Bryggeri

Vega, som ligger på Ringön, är numera Göteborgs äldsta stadsbryggeri. Grundaren och hemmabryggaren Claes Ljunggren startade i liten skala år 2013 men tog sedan in Kalle von Spreti och Otto Asklid. I anslutning till bryggeriet hittar vi också en bbq restaurang där vi kan avnjuta till exempel brisket, burgare och BLT. Även vegetariskt alternativ finns. Dessa sköljs förstås ner med en Azalea Lager, Best Coast IPA eller kanske Goodness Grapeous. Den sistnämnda är en blandning av öl och vin. På Vega finns också en kul Soda Pop IPA, en kombination av öl och soda. 

Vega bryggeri. Thomas Chamney, driver restaurangen, Claes Ljungren och Karl von Spreti på Vega Bryggeri.
SodaPop IPA finns både som stark- och folköl.
Brisket and fries.

www.vegabryggeri.se

Spike Brewery

Vi tar oss vidare till det lite hippa slakthusområdet i Gamlestaden och hittar Spike Brewery. När vi anländer går pizzaugnen varm. Det har varit en hektisk eftermiddag och dagens pizzabagare har åkt till affären för och fylla på ostförrådet ett flertal gånger. Toppingen varierar beroende på tillgång av råvaror och idag är det halloumi och tomatsås som gäller. En kombination som känns utmärkt till en kall öl. Hip hop strömmar ur högtalarna, dj-båset är fyllt av skivor och det märks att musik är viktigt på Spike Brewery. I baren går kranarna varma och här finns allt från surölet Peach lemonade till Private Pils och Burger Beer APA. Ölen är frisk, god och lätt att tycka om. Inom kort flyttar Spike till större lokaler några byggnader bort.

Spike Brewery i Slakthusområdet.

www.spikebrewery.com/

Wine Mechanics

Vi stannar kvar i slakthusområdet och går till Spikes granne, Wine Mechanics. Det har blivit allt vanligare i Sverige att fylla lastbilarnas kylrum med druvor från till exempel Tyskland och Italien, och transportera dem till Sverige för att göra vin. Wine Mechanics har på kort tid blivit en av landets mest spännande vinproducenter. I det gamla grisstallet finns även vinbar och restaurang, och vinerna görs med så lite svavel som möjligt. Under sommaren har Johan Blomberg tagit över köket och serverar hemgjord pasta. Johan pastautbildats i Milano och gör en sommar-popup med sitt koncept Faccia Grassa. Männen bakom Wine Mechanics är Kenneth Gustavsson och Magnus Holmgren och som vinmakare hittar vi  Erik Jonsson.

Provning med några av Wine Mechanics spännande viner.

www.winemechanics.se

Jinx

Jinx Food truck står tillsammans med fler food trucks på det lilla torget på Magasinsgatan 17. Jinx serverar underbara porkbuns och vegobuns fyllda med friterad tofu. Inspirationen kommer från Momofuku Ssäm Bar i New York, men här finns också Taico, som är en thailändsk taco. Du kan även besöka Jinx Dynasty, matvagnens systerställe, ett liten hål i väggen restaurang på Victoriagården som också serverar de omtyckta street food-rätterna.  

www.facebook.com/jinxfoodtruck

OGBG Gatan

Vid Stenpiren ligger hotellbaren med tillhörande restaurang OBGBGatan i Comfort Hotel, en utmärkt plats att njuta av en Aperol Spritz och lättillgänglig barmat. I år det det asiatisk streetfood som inspirerar med rätter som råbiff med päron, soja och mirin, kimchifries, buns och koreansk öppen wrap. Hotellbaren har även en liten uteservering och loungemöbler för den som vill njuta en ljummen sommarkväll.

www.ogbg.se

Björk & Bambu

På Vegagatan i Linnéstaden ligger kvarterskrogen Björk & Bambu som drivs av krögarparet Christina Wu Persson och Oscar Persson. Om Björk står för de nordiska smakerna står Bambu för de asiatiska influenserna. Inredningen är avslappnad elegant, precis som den mat som serveras. Vinlistan är uppdaterad och menyn innehåller godbitar som blåmusselchawanmushi, gurka och ostronört samt ångad fläsksida, råraka, lök, äpple och färsk wasabi. 

Chawanmushi med blåmusslor, gurka och ostron.
Oscar Persson och Christina Wu Persson på Björk & Bambu.

www.bjorkbambu.se