Daniel Berlin

Daniel Berlin driver tvåstjärniga Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Innan han startade en egen stjärnkrog så har man kunnat hitta honom på Gastro i Helsingborg, Petri Pumpa och Torso Twisted i Malmö. Vi ställde Gourmet’s snabba frågor till Daniel.

Vegetariskt, kött eller fisk?
– Vegetariskt. Jag tycker att man har ansvar som restaurang att få folk att äta mer vegetariskt.

Vilken är din största merit?
– Helt klart att öppna restaurangen.

Finns det någon mat du inte tycker om?
– Äter inte för stark mat, men det beror på sammanhanget . Kan ogilla mat som inte passar in när man ska äta den. Och speciellt om man är på en bättre krog, där maten inte passar med stället.

Använder du dig av kokböcker, vilken är isåfall din favorit?
– Nej, men jag tittar i dom.

Vilket är ditt favorit matland?
– Frankrike.

Vilken är den bästa matupplevelsen du haft?
– Mitt första besök på Noma 2007, för det var den första bästa stora matupplevelsen jag haft.

Vad ger dig inspiration?
– Tomas Dreinjing (på Petri Pumpa i Malmö)  inspirerade mig mycket. Men alla som arbetar här, min familj, livet. Allt som är runt omkring mig inspirerar mig.

Vilket är ditt favorit köksredskap?
– Mina smakskedar, jag smakar på så otroligt mycket mat. Och kan inte leva utan dom.

Vad vill du lära dig att tillaga?
– Skaldjur vill jag bli bättre på att tillaga.

Har du en favorit restaurang historia?
– Vi får strömavbrott ibland på vintern. Då har alla pannlampor på restaurangen, och gästerna samlas runt en eld. Det blir en fantastisk stämning, och en annorlunda upplevelse för alla.

Text och bild: Malin Nordblom