Lärling i Lyon

På jakt efter hemligheten med fransk matlagning. Så lyder underrubriken på amerikanske författaren och jour- nalisten Bill Bufords gastronomiska skildring Jord (Albert Bonniers). Efter att i tidigare böcker ha djupdykt sig in i livet som köksslav, lärt sig allt om pasta och hyllat toskanska slaktare var det kanske bara en tidsfråga tills Buford började gräva ner sig i den franska matlagningens mylla: i Paul Bocuse och Bocuse d’Ors hemstad Lyon. Och han väljer inga genvägar för att försöka förstå konsten bakom det franska köket. Buford viker fem år av sitt liv i Lyon; pluggar på Bocuse skola, kockar på Michelinkrogen La Mère Brazier. Tillbaka i New York har han med sin litterära skildring över Lyon så sakteliga börjat inse att det handlar om disciplin – grunden för att lyckas behärska bara en gnutta av det som krävs för att räknas in i den gastronomiska franska finfamiljen.

Ur Gourmet 2-21 Lars Collin