Känslostark krogsatsning

Bild Malin Nordblom

Petter Nilsson har tagit första steget mot en egen krog. I restaurang Volts gamla lokaler kommer den egensinnige kocken att kreera nyskapande rätter med smak av naturen.

Rena smaker av råvaror, på ett alldeles eget vis. Det kännetecknar kocken Petter Nilsson som under många år ansvarat för Spritmuseums restaurang i Stockholm. Det som fick honom att ta steget mot egen krog var när han fick höra att Volts lokal skulle bli ledig.

– Jag har funderat lite drömskt på olika hus tidigare, men inte varit riktigt mogen. Volts lokaler tilltalade mig, berättar Petter Nilsson när vi når honom på Öland dit han tillfälligt rymt från storstaden med familjen. Tanken var att slå upp dörrarna senare i vår men på grund av covid 19 blev planerna senarelagda, och just nu arbetar han mot en öppning i slutet av augusti eller början av september. I nya restaurangen kommer Petter helt och fullt att skapa en egensinnlig värld.

– Det är ändå så att jag vill ha min egen konstnärliga approach till vad mat är och vad jag vill att den ska vara. Det kommer jag inte undan. Jag kommer aldrig någonsin att kunna skapa en millimeter-precisionsglansig chokladboll, det är inte min styrka och det är inte mitt intresse, säger han.

– Jag tänker att mat och gastronomiska upplevelser handlar om känslor och är mycket en fråga om perfekt dosering av buljongens konsistens mot tungan. Det är väldigt tunna strängar som jag tycker att man ska spela på, där detaljerna är viktiga. Den som besökt Spritmuseum vet att Petter vurmar för närodlat och naturligt. Det är också den filosofi han tar med sig till den nya restaurangen. Vi önskar förstås Petter lycka till och tycker att Volt på Kommendörsgatan inte hade kunnat få en mer värdig efterträdare.

Ur Gourmet 3-20

Text Tove Oskarsson Henckel

Bild Malin Nordblom