Att Poppels Bryggeri är ett av Sveriges mest framgångsrika hantverksbryggerier har många hört, men visste du att de även har restaurangverksamhet? Vi tar pendeltåget 11 minuter från Göteborgs Central, där vi hittar restaurangen Poppels Öl&Mat, charmigt belägen vid Säveån som sakta strömmar fram. Att det är öl i fokus förstår vi när det handlar om Poppels, men restaurangens namn skvallrar om att även maten är viktig. Vi träffar Bryggmästare Daniel Granath och Karl Grafström, ansvarig för Poppels restaurangverksamhet, för ett samtal om Poppels, öl och matmatchningar.
– I annonssamarbete med Poppels –
Poppels hantverksbryggeri startade i Mölnlycke 2012, men växte snabbt ur lokalerna och flyttade 2015 till Jonsereds fabriker. Idag är man Sveriges näst största hantverksbryggeri och exporterar till cirka 40 länder runt om i världen. Men varför startade man upp en restaurang, och dessutom mitt i pandemin under mars 2020?
– Tankarna kring restaurang har Poppels haft med sig sedan länge. Att det blev mitt i pandemin var lite olyckligt, men vi hade jobbat med projektet så länge att vi kände vi inte kunde vänta längre! Trots utmaningar under året, så har det rullat på bra trots omständigheterna, säger Karl Grafström.
– Vi har alltid velat ha en restaurang. Passion för öl och mat har funnits med från start, där vi jobbat med mattips, samarbetet med kockar och matproducenter, varit ölpartner till matfestivaler och hållit matchningsevent och provningar. Vi har alltid haft som mål hjälpa våra kunder upptäcka vilka fantastiska smakkombinationer som öl och mat kan ge, genom att lära sig mer om olika ölstilar och hur de passar till mat. Att ta steget in i restaurangmiljö kändes naturligt och restaurangen är kronan på verket i vårt arbete med öl och mat, säger Bryggmästaren Daniel Granath.
Här kan gästerna prova olika öl matchade till små bites eller till större rätter, få tips av vår personal och ge mycket feedback på våra öl och vad som händer när de smakar ihop med olika sorters rätter. Bakom baren hittar vi 16 kranar med olika öl från Poppels, samt en stor ölkyl med specialutgåvor från bryggeriet.

–Att kunna bredda kunskapen om öl och vad det passar till känns stort och det är kärnan i allt vad vi gör på Poppels. Vi har förmånen att ha väldigt bra kontakt med våra kunder, våra ölhjältar som vi kallar dem. Det ger oss möjlighet att testa nya vägar med små testbrygder, där vi kan få snabb respons, justera eller vidareutveckla. Produkter som fungerar bra på restaurangen, går ofta bra på en större marknad. Därför kan du som besökare på restaurangen alltid prova öl som endast finns här, tillsammans med våra core-öl, begränsade upplagor, fatlagrade öl och rena experiment, berättar Daniel.
Restaurangen är öppen fredag – söndag, medan vardagarna är vigda åt event. På onsdagar hålls ölprovningar med rätter framtagna speciellt för de olika ölen. Här bjuds det också på kunskap kring Poppels, ölstilar och ölens historia, med utsikt över bryggeriet. Så snart pandemin lagt sig, kommer också rundvandringar att köra igång nere i bryggeriet. Det är högt tryck på bokningarna berättar Karl och Daniel, så det bäst att boka bord i förväg eller hoppas på att det finns plats på uteserveringen. Menyn förändras med årstiderna och vad de lokala leverantörerna erbjuder, samt med variationen av öl som kommer från byggeriet.
På Poppels Öl&Mat jobbar bryggmästare och köksmästare sida vid sida, för att ständigt hitta nya ölmatchningar och smakkombinationer. Öl både dricks till maten och används i matlagningen, liksom att restprodukter från bryggningen används för att baka bröd och fermentera råvaror.
– När jag kom in på Poppels så kände jag att kombinationen restaurang och bryggeri, båda med experimentlusta, var väldigt spännande. Hur långt kan vi gå för att verkligen hitta de perfekta matchningarna? Vi får otroligt mycket fina kommentarer av våra gäster i alla åldrar, som kommer hit med mer eller mindre förkunskaper kring öl. Gäster som aldrig gillat exempelvis suröl, har vänt om helt när de fått matcha det med rätt mat. Eller de som levt i tron att IPA inte var något för dem och helt plötsligt, med rätt mat- matchningar, vill prova igenom hela vårt ipa-sortiment säger Karl och ler stort.

På pendeltåget tillbaka så kan vi inte annat än att reflektera över hur mycket olika smaker det finns där ute, som bara väntar på att bli upptäckta. Vi konstaterar att nästa middagsbjudning kommer kräva än mer omtanke kring drycken som serveras till.

