İSTANBUL GLITTRAR IKAPP MED HÖGTIDERNA

Panoromavy över Bosporen

İstanbul kan gott besökas när som helst på året men såhär års skiner staden lite extra. Nu rustas det upp för en rad charmiga evenemang mot högtiderna fram till nyårsafton. Älskad för sin autentiska kultur, pittoreska miljö längs Bosporen och inspirerande kulinariska scen är staden också värd för en mängd olika högtidsevenemang under hela december som kulminerar vid nyårsafton.

– i annonssamarbete med GoTürkiye

Många offentliga parker, köpcentrum och femstjärniga hotellträdgårdar förvandlas till små vinterbyar kompletta med vackra högtidsdekorationer. Julgranar, skridskobanor, stånd med varm choklad och glögg – you name it. Många restauranger och lyxhotell firar säsongen med speciella jul- och nyårsmenyer, samt överdådiga bufféer till juldagsbrunchen.

De som vill höra psalmer eka från väggarna i İstanbuls hundraåriga kyrkor kan också besöka de lokala kristna eller utlandssamhällena som håller gudstjänster. Basilikan Sankt Antonius av Padua (“Sent Antuan” på turkiska) är stadens största romersk-katolska kyrka byggd 1725 av det lokala italienska samhället och ett arkitektoniskt underverk med sin utsökta fasad i rött tegel som vetter mot İstiklal Street. Basilikan är känd för sin midnattsmässa som hålls kvällen den 24 december på turkiska, engelska, italienska och polska. Förutom de europeiska nybyggarna har lokala ortodoxa samhällen också sina egna särpräglade traditioner kring julen, den mest kända är Trettondagsfirandet som hålls den 6 januari. Efter en gudstjänst i Saint George’s Church ledd av patriarken Bartholomew I i Fener-distriktet, kan man se en utstuderad ceremoni där ett stort kors kastas i vattnet vid Haliç (Gyllene hornet) och en grupp simmare dyker för att hämta det.

NYA SMAKER FÖR DET NYA ÅRET 

Som huvudstad i många imperier var İstanbul hem för fina palatskök. Det är därför en utgångspunkt för läckra smaker som hittas över Europa, Mellanöstern och Afrika. Idag hittar du här det bästa av Türkiyes regionala och lokala smaker liksom restauranger med distinkta rätter och mat i världsklass. Under promenad på stadens gator, när som helst på dagen, kommer läckra dofter, smaker och aromer att locka vilken foodie som helst till smakprov. Det perfekta tillfället att upptäcka nya smaker och läckra recept lagom till det nya året. 

För ett snabbt tilltugg är den första måltiden värd att nämna den klassiska simiten, ett utsökt ringformat sesambröd som äts naturell, med ost eller annat pålägg. Ibland serveras den med te eller ayran och simiten utmärker sig som både prisvärd och veganvänlig. Se till att njuta av vinterns särskilda street food och hjärtliga drycker i İstanbul, inklusive kestane kebap (grillade kastanjer), leblebi (rostade kikärter), ett glas boza (en dryck gjord av fermenterade spannmål) och en varm kopp salep (en lugnande dryck gjord på mjölk, socker och malda orkidéknölar).

Hummus
Boza

Djupdyk ner i stadens distinkta aptitretarkultur. De små tallrikarna, även kända som meze erbjuder nästan oändlig variation och delas av bordet, uppdelade som varma eller kalla. Grönsaker och baljväxter med olivolja, ostar, fisk och sallader och vilda örter kan avnjutas i denna form. Några av de aptitretare som serveras kalla i Türkiye inkluderar fava (mosade bondbönor), samfir och cirkassisk kyckling. Förrätter som serveras varma kan vara paçangabakelse, hummus med pastırma (stekt nötkött), räkgryta och fiskkokoreç. Andra fiskfavoriter inkluderar Lakerda (saltad bonito) och tarama (pålägg av löjrom), tillagad av färsk fisk och serverad kall, är oumbärliga aptitretare i İstanbuls tavernor. Tänk på att variationen och antalet meze som serveras i en turkisk taverna (meyhane) kan göra en hel måltid!

Även om aubergine inte är en stapelvara i huvudrätter över hela världen, har bara det ottomanska köket 156 olika typer av auberginerätter. Denna frukt (även om den är tillagad som en grönsak) förekommer också i många andra turkiska recept, inklusive aptitretare, huvudrätter och rejäla grytor. Beğendili kebap (kebab med auberginepuré), saksı (gryta) kebap, fylld aubergine och karnıyarık (halverad aubergine med köttfärs) är bara några av de läckra auberginerätter som finns i det turkiska köket.

Aubergine med oliv
Meze

Türkiye är känt för sin kebab, men det turkiska köket erbjuder många veganska alternativ. Den köttfria versionen av karnıyarık tillagad med olivolja, imambayıldı, är en av många turkiska delikatesser som veganer kan njuta av. Şakşuka (shakshuka) och rostad aubergine är oumbärliga aptitretare. I det turkiska köket tillagas de flesta grönsaker med olivolja – vilket bevarar deras näringsvärde. Sådana rätter, som vanligtvis tillagas utan kött och äts kalla, är lika hälsosamma som välsmakande. Fylld aubergine och kål med olivolja; purjolök, kronärtskockor, bondbönor och potatis är bland de olivoljerätter som är centrala i det turkiska köket.

Efter alla dessa läckra måltider, se till att söta gommen med turkiska desserter som baklava, kadayıf och kaymaklı ayva tatlısı (kvitten med buffelmjölk) som avnjuts bäst under de kalla vinterdagarna.

Turkiska frukostdelikatesser

ATT INTE MISSA PÅ HÖGTIDSSÄSONGEN I İSTANBUL

  • Boka en shoppingrunda i sviten från ditt hotell, en service från exklusiva internationella varumärken i Nişantaşı.
  • Njut av en traditionell behandling på ett av İstanbuls kungliga hamam, återställt till sin antika glans.
  • Boka bord för en nyårsmiddag på ett lyxhotell, på en kryssning över Bosporen eller på Michelinguidens nyvalda restauranger.
  • Delta i nyårsritualen att krossa ett granatäpple, symbolen för överflöd, framför en tröskel för lycka under det kommande året.
  • Ring in det nya året på Ortaköy-torget och titta på ljusshowen på Bosporenbron.
  • Se en symfonisk nyårskonsert på AKM (Atatürk Cultural Centre), CRR Concert Hall eller Borusan Music House.

För mer inspiration och info, läs här.

Galatatornet