Sedan det kommunistiska styret slutade under det sena 1980-talet har Prag blivit ett av Europas hetaste semestermål. Medan 40 år av förtryck hjälpte till att bevara den pittoreska staden med sin blandning av gotiska, barocka och renässansbyggnader, förstörde den fullständigt det traditionella tjeckiska köket. Idag har tack och lov den kulinariska strömmen vänt. Upplev ett fyrverkeri av smaker på de bästa tjeckiska restaurangerna. Låt dig inspireras av urvalet av gräddan från den gastronomiska scenen.
– i annonssamarbete med Visit Czechia –
Idag hittar du både banh mi och matcha lattes, fantastisk napolitansk pizza, avsmakningsmenyer och några av Europas bästa cocktails i Prag och andra städer runt om i Tjeckien. De unga tjeckiska kockarna åker utomlands och återvänder sedan hem för att öppna inspirerande restauranger som hyllar hjärtat av det tjeckiska köket och tar dem till Michelin-erkännande.
Kan det bli bättre än Michelinrestaurangen Field?
Den bästa restaurangen Field ligger i Gamla stan. Den är känd för att omsorgsfullt handha säsongsbetonade ingredienser från närliggande gårdar. Tillvägagångssättet och de traditionella recepten behandlas på ett otraditionellt vis. Kocken Radek Kašpáreks filosofi är att mat ska visa sig i sin ursprungliga form – och ibland är det bokstavligen en återgång till matens rötter. Du hittar märg, sniglar och den halvt bortglömda kålroten på menyn. Men Field håller sig inte till strikt lokal mat; exotiska frukter eller havsfisk finns ibland på menyn.
Ikoniska La Degustation Bohême Bourgeoise
Efter en promenad längs Vltava och ett besök på Nationalgalleriet kan du unna dig fantastisk gastronomi på lyxrestaurangen La Degustation Bohême Bourgeoise. Sedan starten 2006 har den första restaurangen med avsmakningsmeny i Tjeckien upprätthållit en hög nivå och 2012 kröntes den med en Michelin-stjärna. Den berömda köksmästaren Oldřich Sahajdák letar efter inspiration i århundradets kokböcker och njuter av att tillaga fisk från de tjeckiska floderna. Flera av rätterna serveras utan bestick precis som köksmästaren önskar.
Med kärlek till Italien på Dejvická 34
Det är inte bara de med kärlek till det italienska köket som kommer att njuta av den Bib Gourmand-utsedda restaurangen, utan även de som tänker med plånboken. Här får du exceptionell mat till ett rimligt pris. Kocken och delägaren till restaurangen i distriktet Dejvice, Tomáš Černý, brukade arbeta med fantastiska italienska kockar i över tjugo år. Det är därför påtagligt att han finner inspiration i de italienska smakerna.
Högsta kvalitén med modernt koncept på The Eatery
Njut av traditionell tjeckisk mat av högsta kvalitet och med ett modernt koncept på The Eatery, en restaurang som upprepade gånger vunnit den prestigefyllda Michelin Bib Gourmand-utmärkelsen. Du kan se kockarna i full action i det öppna köket. Välj mellan lunch- eller middagsmenyer, tillagade med ingredienser från utvalda bönder och små producenter, samt en omfattande vinlista. Varje dag kan du också unna dig nybakat bröd och baguetter på The Eatery.
Enkel men utsökt mat på Divinis
På vinbaren Divinis nära torget i Gamla stan kan du prova enkel, men utmärkt komponerad och säsongsbetonad italiensk mat, tillagad av köksmästaren Zdeněk Pohlreich. Magin i restaurangen ligger i deras högkvalitativa ingredienser, tillagade med stor omsorg enligt principerna från det italienska köket. Även utbudet av vin är övervägande italienskt, med ett stort antal välkända varumärken. Den eleganta interiören designades av den italienske arkitekten Luciano Belcapo.
Familjära och tjeckisk-franskinspirerade Na Kopci
Njut av god mat på en liten familjeägd restaurang som mottagit Bib Gourmand-utmärkelsen många gånger tidigare. På menyn hittar du specialiteter från det tjeckiska och franska köket skapade av säsongsbetonade och lokala råvaror. Restaurangen ligger bortom Prags turistvägar, men det hindrar inte Na Kopci från att omtalas i superlativer i gastronomiska kretsar. Gäster välkomnas av en trevlig miljö som utstrålar lugn och kärlek till matlagningskonsten.
På Eska blickar man mot historien
Restaurangen och bageriet Eska ligger i det pulserande kvarteret Karlín där man kombinerar gammalt med nytt. Till synes vanliga ingredienser förvandlas till oigenkännlighet här. Kockarna återupptäcker gamla tekniker – jäsning, torkning, uppvärmning med ved och bakning/rostning i eld. Saker görs här på det sätt som de har gjorts sedan urminnes tider i landet. Eskas specialitet är tjeckiskt bröd bakat på vetemjöl- och rågsurdeg, vatten, salt och kummin.