Kulinarisk roadtrip i Västerbotten

Västerbotten har mycket gott att bjuda på som färsk insjöfisk, smakrikt vilt och gröna kottar. Följ med på en resa till några av regionens delikata pärlor.

Vi färdas längs skogskantade vägar. Resan genomförs av Lexus och vi har lyxen att få provköra deras senast modell Lexus RX 450. Friktionsfritt tar den oss genom de norrländska markerna och bjuder på en oklanderligt bekväm resa.

Efter lite mer än en halvtimme från Umeå tycks vi nå världens ände, men i själva verket en otroligt gemytlig fiskehamn med en ganska anspråkslös restaurang, Kvarkenfisk. Väl framme vid entrén stoltserar inte mindre än sex plaketter signerade White Guide. Vi serveras en aborrfilé fiskad direkt från Kvarken, havsområdet i Östersjön precis utanför kusten. Till aborren får vi en smakrik komposition av trattkantareller, sockerärtor, brynt smör, och potatis. Till kaffet serveras vi en vackert upplagd chokladtryffel som avrundar den extravaganta lunchen på bästa sätt. Förutom att maten var utsökt upplevde vi en lika bra service, och den maritima miljön adderade det lilla extra.

Kvarkenfisk hyr också ut boende, bland annat dessa gemytliga bodar

Resan gick vidare genom ett landskap som inte riktigt kunde bestämma sig för höst eller vinter. De gula, bruna och röda löven var täckta av ett glittrande lager av frost. Sträckan mellan Umeå och Lycksele slingrande genom ett mystiskt dis, som fick skogar och kalhyggen att likna något hämtat ur en saga.

I Lycksele besöker vi Budhas Kafferosteri och bjuds på en kaffeprovning som det talades om sent in på kvällen. Budha själv är passionen och yrkesstoltheten personifierad. Han lär oss vikten av kaffebönernas ursprung och skörd, ner till tidpunkten på dygnet de plockades från busken. Han säger att därför blir ingen skörd den andra lik, vilket gör hans jobb till en oändlig utmaning. Varje blandning avvägs noggrant för att hålla kvalitén jämn och hög, så att varje kopp smakar lika bra nybryggd som när den fått stå en stund. All metall som fanns i rosteriet och kaffebaren har bytts ut mot titanium, eftersom han menar att kaffet drar åt sig smaken av metall. Budha låter oss testa fyra olika blandningar genom att först dofta på dem, med och utan vatten. Därefter får vi smaka av de fyra kopparna med sked. Det är noga att vi inte sörplar i oss kaffet, utan suger in det hastigt så att mycket luft följer med in i munnen. Därefter får vi spotta ut det, likt en vinprovning. Vi testar kaffet igen efter fyra minuter, då temperaturen sänkts från de ursprungliga 94 graderna, som Budha menar är den ultimata temperaturen. Proceduren upprepas två gånger till med jämna mellanrum. Han ber oss markera vilken kopp vi gillar bäst, innan han avslöjar vad det är vi druckit. Han presenterar de olika blandningarna från olika delar av världen, som alla är av väldigt olika karaktär men alla av hög kvalitet. Han har etablerat personlig kontakt med flera kaffebönder i bland annat Sydamerika, för att få förtur till de bästa delarna av plantagen. Ett generat skratt sprider sig när han berättar att den kopp flest markerat som favorit innehåller ett helt vanligt Gevalia. 

Stanna till på Budhas nästa gång du är i Lycksele

Medan vi reser till den sista ätbara destinationen för dagen går solen ner. Väl framme vid restaurang Wild River har mörkret lagt sig och den vilda forsen nedanför kan bara höras. Marshaller leder fram till restaurangen och därinne är stämningen oändligt hemtrevlig. En brasa sprakar i hörnet och dukningen liknar en skogsdröm i höstskrud. Efter ett glas champagne påbörjas en smaksensation i tio delar.

Den första av kvällens många delikatesser

Den startar med snacks i form av friterad hasselbackspotatis med rökt björn, gravat tjäderhjärta och jordärtskocka serverat på en bädd av stenar. Sedan följer den ena delikatessen efter den andra, som vittnar om en kärlek till den norrländska naturen. Vi serveras älgtunga med barbequesmak tillsammans med nudlar och trattkantareller. Gäddquenell och gäddconsommé med curry och friterad gäddkind omvände de mest skeptiska runt bordet. Dovhjort var ett annat inslag av vilt, som fullkomligt smälte i munnen tillsammans med en fantastisk enbärs- och rödvinssås. När vi inte trodde att kockarna kunde fortsätta överträffa sig själva serveras vi två makalösa desserter av bland annat åkerbär, rönnglass och sockerfriterad renlav. Därefter återvänder vår utomordentligt trevliga och kunniga servitris till allas förvåning med en varsin liten grankotte som sista dessert. Den gröna grankotten har tillagats i sockerlag i fyra timmar, berättar hon. Vid det här laget är jag så imponerad av deras kulinariska konster att jag hade kunnat äta en friterad skoterkänga, om de hade hävdat att det var en norrländsk delikatess. Kotten var kanske inte min personliga höjdpunkt för middagen, men den karaktäristiska smaken av skog blandat med sötma var absolut värt upplevelsen. Till varje rätt hade drycker valts ut med noggrannhet och ofta med omtanke för det närproducerade. Gammes En May, rabarbernektar, Goldmuskateller, blåbärsvinet Råland Classic och iscider från Brännlands är bara några exempel på vad som förhöjde maten till ytterligare nivåer av njutning. 

På det hela taget blev resan en oförglömlig smakupplevelse där vi fick frossa i det bästa Västerbotten har att erbjuda. Maten och vyerna gjorde ett återbesök inte bara lockande, utan rent nödvändigt.

Stort tack till Lexus som arrangerade denna pressresa!

Av: Jenny Nilsson