SPAGHETTI ALLE VONGOLE NERO

Vongole är en italiensk mussla som finns i Medelhavet. Den går att köpa här, men du måste specialbeställas hos en fiskhandlare. Hjärtmusslor är enklare att få tag i och passar fint i den här rätten. Innan du anrättar hjärtmusslorna, lägg dem i saltat vatten ( 1 ½ msk salt per liter vatten) några timmar, så att de filtrerar ut eventuell sand. Svart spaghetti gör Vongole-pastan extra vacker. I Italien serveras inte parmesan till skaldjurspasta, men du gör som du vill.

4 personer
2 kg vongole eller hjärtmusslor
3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 knippe persilja
300 g spaghetti, svart
salt
nymalen svartpeppar
1 citron, finrivet citronskal
ev parmesan till serveringen

1. Lägg musslorna i saltat vatten, så att de släpper eventuell sand. Skölj musslorna och rensa bort de exemplar som är skadade eller öppna.

2. Hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor kastrull. Häll på vinet och koka upp. Lägg i musslorna. Koka upp och koka under lock i ca 3 min. Skaka på kastrullen några gånger under tiden. Ta av från värmen och ta bort musslor som inte öppnat sig. Lägg därefter i grovt hackad persilja.

3. Koka spaghettin al dente. Häll av genom ett durkslag och lägg i en stor skål. Vänd ner de nykokta musslorna och krydda generöst med nymalen svartpeppar. Riv över citronskal och eventuellt parmesan.

Ur Gourmet 6-2021