Klosterplommon med fetmjölk

Frukt har konserverats sedan medeltiden. Även om det då kanske var vanligare att frukten kanderades har jag fantiserat ihop en fruktkonserv som jag tänker mig skulle passa i ett kloster. Den har även fått extra tillskott av nyttiga kryddor och konjak. Konserverade plommon håller ett år i sval eller källare. Vänta helst minst en vecka innan du äter av dem.

6 PORTIONER

1 kg plommon
8 dl vatten
5 dl strösocker
1 dl konjak
eller ½ dl konjak + 1 msk likör + 2 msk
Cointreau
10 svartpepparkorn (kan uteslutas)

TILL KONSERVERING: steriliserade varma burkar med gummiring och lock

TILL SERVERING: lantmjölk eller gräddmjölk

1. Skär ett litet kryss i nedre ändan av varje plommon. Skär bort fästet i toppen av frukten.

2. Häll vatten, socker, alkohol och kryddor i en kastrull. Hetta upp och sjud på låg värme utan lock 10 min.

3. Lägg i plommonen och ta av kastrullen från värmen. Häll upp plommonen i de varma burkarna. Förslut med gummiring och lock. Låt stå i rumstemperatur så att vakuum bildas. Ställ i sval eller källare en vecka.

SERVERING: Servera plommonen svala eller kalla med kall lantmjölk. Eller som de är i en skål med spad.

TIPS Den som vill kan ta bort skalen från plommonen innan de läggs in.

TEXT OCH RECEPT JENS LINDER

FOTO STEFAN WETTAINEN