Det klassiska är att servera de här dumplingarna med en söt sojasås, mitarashisås. Det går även bra att servera med kokossirap med några droppar soja i.
Ur Gourmet 2-2022. Recept: Elisabeth Johansson Foto: Susanna Blåvarg
10–12 personer
DANGO DUMPLINGS:
3 1⁄2 dl rismjöl
2 msk strösocker
1 1⁄2 dl vatten
1⁄2 vaniljstång
1⁄2 citron, finrivet skal
Maizena majsstärkelse till utbakning
MITARASHISÅS:
2 1⁄2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk japansk soja
1⁄2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vatten
TILL SERVERING:
svarta sesamfrön
DU BEHÖVER OCKSÅ:
hålslev
isbitar till isvatten
spett
1 Dango dumplings: Blanda samman rismjöl och socker i en skål. Blanda i lite vatten i taget tills degen går att forma till runda kulor.
2 Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Riv citronskalet. Blanda ner vaniljfrön och citronskal.
3 Koka upp vatten i en gryta och låt det sjuda. Forma runda bollar av dumplingdegen, ca 1 cm i diameter. Ta hjälp av lite majsstärkelse om det behövs när du formar bollarna.
4 Koka några i taget tills de flyter upp till ytan, fortsätt att koka någon minut till. Lyft upp bollarna med en hålslev och lägg dem i isvatten. Trä upp tre och tre på spett.
5 Mitarashisås: Häll socker, vatten och soja i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och koka ihop. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av såsen. Vispa och koka upp den. Ta av från värmen och låt svalna.
6 Servering: Lägg upp spetten i skålar och servera med såsen. Strö över svarta sesamfrön.