DANGO DUMPLINGS MED CITRON OCH VANILJ SAMT MITARASHISÅS

Det klassiska är att servera de här dumplingarna med en söt sojasås, mitarashisås. Det går även bra att servera med kokossirap med några droppar soja i.

Ur Gourmet 2-2022. Recept: Elisabeth Johansson Foto: Susanna Blåvarg

10–12 personer
DANGO DUMPLINGS:
3 1⁄2 dl rismjöl
2 msk strösocker
1 1⁄2 dl vatten
1⁄2 vaniljstång
1⁄2 citron, finrivet skal
Maizena majsstärkelse till utbakning

MITARASHISÅS:
2 1⁄2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk japansk soja
1⁄2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vatten

TILL SERVERING:
svarta sesamfrön

DU BEHÖVER OCKSÅ:
hålslev
isbitar till isvatten
spett

1 Dango dumplings: Blanda samman rismjöl och socker i en skål. Blanda i lite vatten i taget tills degen går att forma till runda kulor.

2 Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Riv citronskalet. Blanda ner vaniljfrön och citronskal.

3 Koka upp vatten i en gryta och låt det sjuda. Forma runda bollar av dumplingdegen, ca 1 cm i diameter. Ta hjälp av lite majsstärkelse om det behövs när du formar bollarna.

4 Koka några i taget tills de flyter upp till ytan, fortsätt att koka någon minut till. Lyft upp bollarna med en hålslev och lägg dem i isvatten. Trä upp tre och tre på spett.

5 Mitarashisås: Häll socker, vatten och soja i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och koka ihop. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av såsen. Vispa och koka upp den. Ta av från värmen och låt svalna.

6 Servering: Lägg upp spetten i skålar och servera med såsen. Strö över svarta sesamfrön.