Smarriga recept med svenskodlad färs

I annonssamarbete med Färsodlarna bjuder vi på tre smakrika recept som alla är baserade på svenskodlad färs

Färsodlarnas helgbolognese

30 min-2 tim | 5-6 port.

Du behöver:

  • 1 paket Svenskodlad färs (400g)
  • 4 msk rapsolja
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 stjälk stjälkselleri, hackad
  • 1 stor morot, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad eller riven/pressad
  • 70 g svamp, hackad eller grovt riven
  • 1 msk torkad oregano
  • 2-3 dl vatten eller buljong
  • 1,5 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk vitvinsvinäger (eller en skvätt efter smak)
  • Ev. 1 dl vitt vin

Till servering:

  • Färsk basilika eller oregano
  • Riven parmesanost
  • Valfri pasta
  • Smaksätt gärna med chili eller örter du gillar!

Gör så här:

  1. Bryn färsen i hälften av oljan på medelvärme i 7-8 minuter så den får en gyllene färg runt om. Häll sedan över till en stor kastrull eller gryta.
  2. Stek lök, morot, stjälkselleri, vitlök och svamp i resten av oljan tills det har mjuknat utan att ta färg. Häll över fräset till färsen och tillsätt tomatpuré, torkad oregano, salt och peppar. Låt det steka med i ett par minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, hälften av vattnet och eventuellt vitt vin. Höj värmen och låt allt puttra i 15-20 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Om du har tid får du gärna låta din bolognese puttra i en timme eller två, det gör den bara godare. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger.

Tips: har du en parmesankant över? Släng i den och låt den puttra med. Plocka upp innan servering.

  1. Servera med nykokt pasta, örter och riven parmesan.

Jessie Sommarströms Baljväxtlasagne på Svenskodlad Färs

Baljognese (bolognese på baljväxter) | 4 port

INGREDIENSER:

  • 1 paket Svenskodlad Färs (400g)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 kvistar färsk timjan, repad (bladen från)
  • 800 g (2 förpackningar) krossade tomater (gärna San Marzano)
  • 1,5 dl vatten
  • Rapsolja till stekning
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skala och hacka lök och vitlök
  3. Börja med att bryna den svenskodlade färsen i stekpanna på medelhög värme i 3 msk rapsolja ca 7-8 min, rör om emellanåt. Lägg sedan färsen i en gryta.
  4. Mjukstek sedan lök, vitlök och timjan i rapsolja, tillsätt sedan tomatpuré och bryn ytterligare en stund lägg sedan det i grytan tillsammans med färsen.
  5. Tillsätt sedan tomaterna och låt puttra i ca 10 min
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Hummus” på svenska gula ärtor med kålsallad

INGREDIENSER:

  • 300 g kokta gula ärtor
  • 1 dl rostade solroskärnor
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2,5 tsk misopasta
  • Ca 1,5 msk citronjuice
  • 1,5 msk soja
  • 0,75 dl rapsolja
  • Ca 1 dl kallt vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa allt utom vatten och olja i en matberedare/mixer tills allt är ordentligt krossat (skrapa ner det mixade från kanterna och i rör om i botten emellanåt så allt i skålen blir ordentligt mixat)
  2. Tillsätt rapsoljan och avsluta med att mixa ned vattnet lite i taget till önskad konsistens.
  3. Smaka av med ev mer citronjuice

Béchamelsås

Alla mejeriprodukter går fint att byta ut mot växtbaserade produkter vilket minskar klimatavtrycket rejält

INGREDIENSER:

  • 60 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad Svecia

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret och rör ner mjölet
  2. Späd med mjölken under vispning
  3. Låt såsen sjuda i ca 5 min rör om under tiden
  4. Smaka av med salt och nymalen peppar

Montering

  • 1 paket lasagneplattor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Förvärm ugnen till 175 grader
  2. Använd en ugnssäker form, börja med att lägga lite béchamelsås i botten sedan lasagneplattor, varva sedan béchamelsås, färsen, lasagneplattor.
  3. Avsluta med béchamelsås och riven ost
  4. Sätt in lasagnen i mitten av ugnen i ca 40 min

Kålsallad

INGREDIENSER:

Välj kål efter tycke och smak (t.ex. svartkål, blomkål, rödkål och grönkål)

  • Citron
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Olivolja
  • Rapsolja till stekning
  • Rostade solroskärnor, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Dela ner grönkålen och svartkålen i mindre bitar
  2. Strimla rödkålen och skär blomkålen i tunna skivor
  3. Ta hälften av kålen lägg i en bunke, salta och ringla över lite olivolja krama kålen ordentligt med händerna
  4. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och stek den resterande kålen hastigt. Låt svalna något och blanda sedan den stekta med den kramade kålen
  5. Smaka av med citron och nymalen svartpeppar

Servering

  1. Lägg hummusen i botten på en skål och dra den mot kanterna med en sked
  2. Lägg kålsalladen i mitten och strö över de rostade solroskärnorna

Gör så här

  1. Finhacka lök, selleri och morot. Det går också bra att mixa grönsakerna i en matberedare.
  2. Värm en gryta med rapsolja eller olivolja på medelhög värme, bryn färsen ordentligt. Lyft ur den brynta färsen. Behåll grytan men sänk värmen något och fräs de finhackade grönsakerna i lite olja utan att det tar färg. Riv ner vitlöken och fräs med den försiktigt så den inte bränns. Tillsätt de torkade öterna och den brynta färsen.
  3. Häll sedan i vinet och låt alkoholen koka ur.
  4. Nu rör du ner de passerade tomater och buljongen. Rör runt och låt koka upp.
  5. Växtfärs absorberar vätska och då behöver du reglera det. Enklast gör du det med buljong eller vatten.
  6. Låt såsen småputtra i 20 minuter på låg värme.
  7. Tillsätt nyriven muskot, citronzest och smaka av med salt, nymald svartpeppar och citronsaft.
  8. Koka upp pastavatten och salta rejält. Koka pastan någon minut mindre än angivet.
  9. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet.
  10. Slunga ihop pastan med såsen och lite pastavatten tills blandningen är lagom såsig och krämig.
  11. Servera direkt med t ex en grönkålssallad.
  12. Tips: riv lite extra muskot över tallriken. Vill du variera dig så kan du hacka i lite svamp och eller valnötter.

Joel Åhlins köttfärssås utan kött

Är det någon som kan köttfärsås, ragu eller bolognese så är det stjärnkocken Joel Åhlin. Som stolt ambassadör för Färsodlarna har han nu tagit fram ett riktigt gott recept på just köttfärsås utan kött.

4 port.

Ingredienser

  • ½ dl rapsolja eller olivolja
  • 400 g växtfärs, t ex Färsodlarnas odlade färs
  • 1 gul lökar
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 1 burk passerade tomater
  • 3 dl grönsaksbuljong eller vatten
  • 1 krm nyriven muskot
  • 1 ekologisk citron zest och saft
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • ca 400g pasta, välj din favorit.
Joel Åhlin, fotograf Niklas Nyman