Fazer Culinary Team tävlade i Culinary Olympics där de tog guld i sin deltävling, och totalt hamnade på 4:e plats. Här delar de med sig av receptet på deras tävlingsdessert:
Vit chokladgräddpudding med färskost ingredienser
4 portioner
1¾ gelatinblad
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk, 3 %
¼ vaniljstång
¼ citron, zestat skal
1 äggula
1 msk strösocker
50 g hackad vit choklad
¾ dl vispgrädde
½ dl syrad grädde
75 g färskost, ex Philadelphia
Vit chokladgräddpudding med färskost instruktioner
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Blanda vispgrädde, mjölk, snittad vaniljstång, citronzest, äggula och strösocker i en kastrull. Värm under omrörning till 62 grader. Ta upp vaniljstången.
Tillsätt det urkramade gelatinbladen och hackad vit choklad i den varma blandningen för att stoppa uppvärmningen. Mixa till en slät smet med stavmixer. Sila smeten och kyl till 28 grader. Rör om under tiden, så att det inte stelnar och klumpar sig.
Vispa vispgrädde och syrad grädde ganska löst. Vispa färskosten för hand, så att den blir mjuk.
Vänd ner äggblandningen i färskosten, lite i taget. Vänd ner den lättvispade grädden. Häll upp i 4 portionsformar i silikon.Sätt dem på en bricka i kylen för att stelna, ca 4 timmar. Vänd upp vid serveringen.
Rostad vit choklad
4 portioner
1 msk vita chokladknappar
Sätt ugnen på 180 grader. Häll ut chokladknappar på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen, ca 5 minuter. Låt svalna och krossa med mortel.
Kanderad mandel
4 portioner
12 skållade sötmandlar
1 msk strösocker
2 krm smör
Rosta mandeln lätt så att den får lite färg i en stekpanna. Ta upp mandlarna. Bryn sockret i en stekpanna och tillsätt varma mandlar. Rör om så att alla mandlar blir täckta med socker.
Rör ner smöret och rör ut i hela blandningen. Häll upp på bakplåtspapper och sprit du mandlarna för att de ska svalna fort. Mixa eller hacka mandlarna halvgrovt och blanda med rostad vit choklad.
Körsbärskompott till gräddpudding
4 portioner
100 g tinade körsbär
2 msk vatten
2 msk syltsocker
½ skalat urkärnat äpple, Granny Smith
Koka körsbär, vatten och syltsocker i en kastrull, 5 minuter.
Skär äpplet i små tärningar, 1×1 cm. Lägg i en skål och mikra 1 minut. Sila. Blanda äppelbitarna med körsbärsblandningen till en kompott.
Mandelrulltårta med citronfärskost
8 bitar
Rulltårtsbotten:
1 ägg
½ dl mandelmjöl, 30 g
½ dl florsocker, 30 g
1 msk vetemjöl
1-2 krm röd hushållsfärg
2 tsk smält smör
Maräng:
2 äggvitor
1 msk strösocker
2 krm pressad citronsaft
Fyllning:
100 g färskost
1 msk florsocker
½ tsk citron, zestat skal
Citronsocker:
1 msk strösocker
1 tsk citron, fint zestat citronskal
Sätt ugnen på 185 grader.
Vispa ägg, mandelmjöl blandat med florsocker, ca 10 minuter. Sikta ner ner vetemjölet. Tillsätt röd hushållsfärg och smält smör.
Vispa äggvitorna tillsätt strösockret och vispa till en maräng. Blanda ner citronsaften. Vänd ner marängen i röda äggsmeten, lite i taget.
Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper, ca 22×30 cm. Grädda i mitten av ugnen, 5–8 minuter.
Blanda socker och citronzest och strö över kakan. Vänd upp på nytt bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Pensla på kallt vatten, så lossar det lättare. Låt kakan kallna.
Blanda färskost, florsocker och citronskal till fyllningen. Bred den på rulltårtsbotten och rulla ihop till en rulltårta. Skär rulltårtan i 8 bitar. Frys bitar som ev blir över.
Av Malin Nordblom