Färsodlarna utmanar nu köttfärsen genom att släppa sin första produkt, en svenskodlad färs gjord på bara fyra ingredienser – svensk sötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. För att möta den ökande efterfrågan på vegansk och närodlad mat med kort och begriplig ingredienslista intar nu Färsodlarna den gröna
marknaden.
Baserad på flera års utveckling, testande och hårt arbete lanserar nu Färsodlarna den första färsen
med rötterna i Sverige. Färsodlarna tar över stafettpinnen från den icke-vinstdrivande aktören Axfoundation, som redan 2017 började utveckla svensk baljväxtfärs. Färsodlarna tillträder ägandeskapet med ambitionen att öka efterfrågan på svenska baljväxter, och samtidigt bidra till minskad konsumtion av kött.
– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor
tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott att
minska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som nu finns i dagligvaruhandeln
berättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.
Den svenskodlade färsen är vegansk och kan användas precis som vanlig köttfärs i sina
vanliga recept. Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från
svenska åkrar. Det enda som har tillsatts är salt. Svenskodlad färs är gjord med en så enkel metod att
alla med köttkvarn kan göra sin egen färs hemma.
”Bara fyra ingredienser”
Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar.
Tillsammans bildar ingredienserna en färs som kan ersätta köttfärs.
Sötlupin – är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla i
Sverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.
Gråärt – är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodlade
färsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare att
använda i matlagning.
Åkerböna – ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och smak i form av umami.
Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder.
Raps – bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, så
kallad rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötig
smak.
”Från böna till färdig produkt”
Torkad sötlupin, gråärt och åkerböna läggs i blöt några timmar. Efter förvällningen kokas baljväxterna
till en mjuk konsistens, dels för malningens skull, men framförallt för att kroppen ska kunna ta upp
baljväxternas näring och inga lektiner ska finnas kvar. Sen blandas dem med rapspasta och salt för att
få rätt konsistens och smak. Slutligen mals allt till fin svenskodlad färs.