UGNSBAKAD GÖS

ugnsbakad gös

Receptet är skapat av Frida Ronge som är ambassadör för MSC. Visste du att gös är en populär matfisk både i Skandinavien och övriga Europa.

Gös är en populär matfisk både i Skandinavien och i övriga Europa.
Gösen lever i sötvatten, t.ex. i sjöar, dammar, kanaler och floder. Den finns främst i området från Östeuropa till Ostasien.

1 hel MSC-certifierad gös (eller någon liknande hel vit fisk) ca 1,5–2 kg
100 g smör
100 ml torrt vitt vin
½ citron
2 bananschalottenlökar
Salt
2 salladslökar
1 fänkål
4 skivor surdegsbröd
600 g potatis

STEG 1

Värm ugnen till 210 grader. Lägg fisken i folie i en ugnssäker form. Vik upp foliens kanter, skär smöret i små tärningar och schalottenlökarna i 4–5 bitar och tillsätt.

STEG 2

Dela fänkål och citron i 4 klyftor. Skala potatisarna och skär dem i 2–3 bitar, lägg bitarna i formen tillsammans med fisken. Tillsätt salt och häll vinet över fisken.

STEG 3

Baka i ugnen i 20–25 minuter. Fisken bör ha en innertemperatur på 50–55 grader (anpassa tillagningstiden om du använder någon annan typ av fisk).

STEG 4

Finhacka salladslöken och strö den över fisken efter tillagningen.

STEG 5

Stek eller rosta brödet.

STEG 6

Servera direkt från formen och doppa brödet i såsen.

 

Kom ihåg att titta efter det lilla blå märket nästa gång du köper fisk eller skaldjur.

Receptet delas i samarbete med MSC Sverige.