Receptet är skapat av Frida Ronge som är ambassadör för MSC. Visste du att gös är en populär matfisk både i Skandinavien och övriga Europa.
Gös är en populär matfisk både i Skandinavien och i övriga Europa.
Gösen lever i sötvatten, t.ex. i sjöar, dammar, kanaler och floder. Den finns främst i området från Östeuropa till Ostasien.
1 hel MSC-certifierad gös (eller någon liknande hel vit fisk) ca 1,5–2 kg
100 g smör
100 ml torrt vitt vin
½ citron
2 bananschalottenlökar
Salt
2 salladslökar
1 fänkål
4 skivor surdegsbröd
600 g potatis
STEG 1
Värm ugnen till 210 grader. Lägg fisken i folie i en ugnssäker form. Vik upp foliens kanter, skär smöret i små tärningar och schalottenlökarna i 4–5 bitar och tillsätt.
STEG 2
Dela fänkål och citron i 4 klyftor. Skala potatisarna och skär dem i 2–3 bitar, lägg bitarna i formen tillsammans med fisken. Tillsätt salt och häll vinet över fisken.
STEG 3
Baka i ugnen i 20–25 minuter. Fisken bör ha en innertemperatur på 50–55 grader (anpassa tillagningstiden om du använder någon annan typ av fisk).
STEG 4
Finhacka salladslöken och strö den över fisken efter tillagningen.
STEG 5
Stek eller rosta brödet.
STEG 6
Servera direkt från formen och doppa brödet i såsen.
Kom ihåg att titta efter det lilla blå märket nästa gång du köper fisk eller skaldjur.
