Sveriges främsta kockar och konditorer tar fram Årets Smak 2020

Förra året lanserades Årets Smak, Arlas satsning på att öka kunskapen om smak bland proffs och konsumenter. För arbetet med Årets Smak 2020 rekryterar Arla fyra medlemmar ur det svenska kocklandslaget till sitt smakråd.

Under Årets Kock 2018 lanserade Arla sitt nya koncept Årets Smak – ett nytt sätt att se på mattrender och mejeriprodukternas roll som smakbärare samt ett verktyg för alla som vill lära
sig att skapa smakrika matupplevelser. 2018 samarbetade Arla med sensorikexperten Johan Swahn, Cecilia Andersson (Årets Konditor 2012) och Viktor Westerlind (Årets Kock 2009) för att ta fram årets trendigaste smak. I år tillsätter Arla ett Smakråd med experter från det svenska kocklandslaget och från Arlas egna led.

– Vi är jätteglada över vårt samarbete med Fredrik Andersson och hans val av medlemmar från Kocklandslaget för att ta fram Årets Smak 2020. Teamet är några av branschens främsta smakkreatörer och deras entusiasm och expertis för att skapa härliga och oväntade smakupplevelser är en stor tillgång för oss i det här projektet, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Foodservice.

Kockar och konditorer samverkar i Arlas smakråd

En uttalad ambition med Årets Smak är att öka samarbetet mellan kockar och konditorer. Därför består Arlas smakråd av tre kockar och en konditor under ledning av kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson. Smakrådets uppgift är bland annat att vara med och ta fram Årets Smak 2020, ta fram recept och bjuda på personliga smaktips under året. Extra kul är att Kocklandslaget i höstas vann guld i Culinary World Cup som bevisar att de är de främsta inte bara i Sverige utan även i världen på smak, teknik och kulinariska upplevelser!

Årets Smak 2020 kommer att lanseras på Årets Kock den 12 september i Stockholm.

Medlemmar i Smakrådet:

Jimmi Eriksson

Vinnare av Årets Kock 2016 och Team Captain för det svenska Kocklandslaget. Arbetar idag som frilans inom gastronomi när han inte fokuserar på tävlingar med sina lagkamrater i Kocklandslaget. Har tidigare arbetat på bland annat Lilla Ego och Restaurang Jonas. Jimmi gillar mat som inte är för krånglig men bjuder på mycket smak.

Fredrik Andersson

Team Manager för Kocklandslaget och har det ansvarsfyllda uppdraget att leda laget till seger i Culinary Olympics 2020. Nu arbetar han heltid för Kocklandslaget men har innan dess varit kock på Gothia Towers och Banken Bar & Brasserie. Fredrik har en förkärlek för asiatiska smaker och experimenterar med pizzabakning på fritiden.

Sebastian Pettersson

En av Kocklandslagets yngsta medlemmar genom tiderna och ett av Sveriges största framtidslöften inom konditori. Idag frilansar Sebastian men har tidigare arbetat på både Oaxen och Operakällaren. Sebastian var med och tog guld i World Cup 2018 samt guld i Culinary Olympics jr 2016.

Anders Isaksson

Anders är förnuvarande frilansande kock efter att har arbetat på bland andra Noma, Pontus! och Jean-Francois Piege. Anders gillar grönsaker och fick smak på mat och matlagning redan som barn. Han växte upp på en bondgård utanför Västerås och uppskattar bra närproducerade råvaror.