Stefan Ekengren utsedd till Årets Tunnbrödsinspiratör

Stefan Ekengren utsedd till Årets Tunnbrödsinspiratör 2020

Stefan Ekengren utsågs på fredagen till Årets Tunnbrödsinspiratör 2020. Stefan Ekengren får utmärkelsen för sin kreativa tolkning av Rättvikstunnbrödet tuttul som han serverar med slarvsylta och hemkärnat smör på sin krog Hantverket i Stockholm. Priset delas ut av Tunnbrödsakademin.

Stefan Ekengren, som är köksmästare på och delägare av prisbelönta Restaurang Hantverket i Stockholm, belönades på fredagen med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinspiratör 2020. Han får priset för att han sprider kulinarisk tunnbrödsnjutning i Stockholm, som traditionellt inte har så stark tunnbrödskultur, med rätten ”Helt nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör”. Tuttul är ett mjukt potatistunnbröd från Rättvik i Dalarna.

– Det är jättekul, jag är hedrad att få det här priset! säger Stefan Ekengren. Våra gäster älskar den här tunnbrödsrätten, de flesta säger att det är det bästa vi har på menyn. Jag kommer aldrig ta bort den, det finns inte en chans, säger Stefan Ekengren.

Juryns motivering till pristagaren lyder:

”På prisbelönta Restaurang Hantverket har Stefan Ekengren oväntat och med stor passion etablerat tunnbröd som en klassiker på menyn med rätten ’Helt nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör’. Med sin moderna tolkning av traditionellt Rättvikstunnbröd, kombinerat med kreativa tillbehör, ger han finsmakare i huvudstaden möjlighet att upptäcka tunnbrödets förträfflighet. För denna insats belönas Stefan Ekengren med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinspiratör 2020.”

Tunnbrödsakademins sekreterare, Marcus Bodin, hoppas att fler restauranger och kaféer ska inspireras av Stefan Ekengrens tunnbrödsrätt:

– Både hårt och mjukt tunnbröd är delikatesser som kan nyttjas som utsökta smakbrytare i sig eller som bas för spännande tillbehör. Tunnbröd är möjligheternas bröd, säger Marcus Bodin.

Stefan Ekengren håller med:

– Jag tycker det finns stor potential för tunnbröd i svensk matlagning, för många människor är intresserade av matlagning och bakning. Man kan bland annat jobba mer med tunnbrödet som pizza. Och jag har själv lite idéer om att skapa ett hårt, krispigt, nästan svart blodtunnbröd och testa i min matlagning framöver, säger Stefan Ekengren.

Stefan Ekengren får, utöver titeln Årets Tunnbrödsinspiratör 2020, även ett diplom samt boken ”Tunnbrödet – en läcker historia” som Tunnbrödsakademin givit ut.

Övriga finalister i Årets Tunnbrödsinspiratör 2020:

·       Järjagården Hunting & Fishing – Vilhelmina, Västerbotten

·       Restaurang Fica – Hemavan, Västerbotten

·       Bergstugan Fröå gruva – Åre, Jämtland