Stina Hansson har arbetat i köket på National Geographic Explorer skeppet i många år som hade fokus på Antarktis, Arktis , Afrika och Sydamerika. Nu är hon även utbildad kostrådgivare och PT. Men just nu hittar man henne som kökschef på Novi Resort strax utanför Visby. Vi ställde våra Snabba frågor till Stina.
Har du gått någon restaurangskola?
-Jag gick Restauranglinjen i Skövde, och därefter hade jag ett lärlingsår på Swedish Taste i Göteborg.
Det roligaste med att få jobba på Gotland?
-Utmaningen att vara här, närheten till råvarorna och havet. Man är mitt i allt!
Kan du beskriva dig själv med fyra ord?
-Envis, snabbtänkt, tuff och lojal.
Hur kommer det att du bestämde du dig för att bli kock?
-Jag älskar mat!
Dina favorit råvaror just nu?
-Citron, för det är världens bästa syra. Men även ostron och timjan.
Något som kunde hända i köket på båten som inte brukar hända i vanliga restaurangkök?
-En sak jag minns väldigt väl är när vi det en gång 30 minuter innan service så vänder kapten båten snabbt. Allt i köket välte. Bläck, mat ja allt.. Men vi löste det. I ett kök händer det ju alltid oväntade saker, men det löser sig alltid!
Har du något favorit kök?
-Frankrike
Det konstigaste du har ätit?
Balot (balut), det är en maträtt som består av ett 14-21 antal dagar utvecklat ankfoster. Det är kokat och man äter det ur skalet.
Det allra godaste du vet?
-När man är i Frankrike och äter nyplockade ostron.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurangbranschen?
-Tempot
Vad har du för chefs stil?
-Jag är ganska lugn, noggrann och rättvis.
Intervjun gjordes av Malin Nordblom