Stellagalans kvinnliga kockar intar Kockarnas Krog!

Under Sthlm Food & Wine bjuder som alltid Kockarnas Krog på spännande kulinariska upplevelser. I år står några av Sveriges främsta kvinnliga kockar, alla med koppling till Stellagalan, för de specialkomponerade rätterna med hållbarhet i fokus.
Kockarnas Krog är en pop up-restaurang som bara kan besökas under Sthlm Food & Wine, 8-10 november på Stockholmsmässan.

Även i år är det Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, som är teamledare för Kockarnas Krog. Han har i samarbete med Stellagalan samlat några av Sveriges mest meriterade kvinnliga kockar som står för årets meny som har lite extra fokus på hållbarhet:
Louise Johansson, kock på Lilla Spinneriet i Göteborg, finalist i Årets Kock 2019, vinnare av Årets Mästerkock 2011.
Malin Söderström, driver Moderna Museets restaurang, vinnare av Stellagalans hederspris 2019.
Frida Nilsson, head chef för restaurang MJ’s i Malmö, Årets Stellakock 2019.
Maria Printz, sörmländsk matentreprenör, Årets Stellabagare 2018.

Stellagalans syfte är att synliggöra meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och arbetar för en jämställd restaurangbransch. Fredrik Eriksson har från starten 2016 stöttat Stellagalan:
– Stellagalan visar att det finns många kvinnor som på ett betydelsefullt sätt bidrar till vår näring, inte bara de som lagar mat. För mig har det alltid varit en självklarhet att restaurangbranschen ska spegla samhället i stort, vad gäller könsfördelning, kulturell bakgrund med mera.

En årets matkreatörer på Kockarnas Krog, som även prisats på Stellagalan, är matentreprenören och bagaren Maria Printz från Stallarholmen vars bidrag är en lika läcker som lyxig ”Sörmlandssmörgås”:
– Jag vill lyfta fram lokala sörmländska råvaror. Brödet är mitt eget Sörmländska bryggarbröd, där en av ingredienserna är drav som är en restprodukt vid öltillverkning som vanligtvis slängs. Ett bra exempel på återbruk! I övrigt har jag utgått från råvaror som är i säsong, som rostade betor, lufttorkad vildsvinsskinka, och en remoulad gjord på Sörmlands signaturråvara äpplen.

Förutom Sörmland representerar du även Stellagalan, berätta!
– Stellagalan är ett jätteviktigt initiativ, vi behöver bli fler kvinnor på ledande positioner inom alla områden av svensk gastronomi. Att många kvinnor hoppar av sin yrkesbana på grund av att branschen är för enkönad är ett stort problem. Det har också konstaterats att kök med hög jämställdhetsnivå även blir mer framgångsrika.

Sthlm Food & Wine
Sthlm Food & Wine är Nordens största mat- och dryckesevent. Här finns många av Sveriges mest framstående kockar och matprofiler på plats och det erbjuds spännande provsmakningar av mat, vin och annan dryck.
Hela programmet med alla spännande programpunkter finns påSthlm Food & Wines hemsida.

Sthlm Food & Wine 2019 äger rum 8-10 november på Stockholmsmässan.
Parallellt med Sthlm Food & Wine går Allt för Hälsan.