Sofia Olsson har arbetat på Vrå i 7 år. Dessförinnan kunde man hitta henne på bland annat Basement, Cafe Hängmattan som var ett vegetariskt ställe i Majorna, hon har även arbetat för Gustav Trägårdh och Ulf Wagner. Vi ställde våra Snabba frågor till Sofia:
Beskriv dig själv med fem ord?
-Ödmjuk, stark, snäll (som bamse) engagerad och driven.
Var utbildade du dig till kock?
-Jag utbildade mig på Komvux när jag hade fått barn.
Varför bestämde du dig för att bli kock?
-Att laga mat har alltid varit till en stor glädje och kärlek för mig, det är det absolut roligaste jag vet i livet. Jag har alltid haft en dragning till branschen och har vuxit upp med att odla och plocka olika saker.
Först arbetade jag som förskollelärare och som personlig assistent bland annat. Men jag ville arbeta med något som jag är bra på och som var roligt samtidigt. Det finns så mycket glädje och energi i yrket, och att jag märkte att jag var bra på att laga mat. Så helt plötsligt förstod jag att jag skulle satsa på mitt intresse!
Kvinnor i branschen, har du någon bra idé hur man ska kunna locka till sig fler?
-Det är många kvinnliga kockar som vill arbeta hos mig. Jag tror att det behövs fler kvinnliga chefer. Man måste värdera ledarskap, och man lär sig mycket på ledarskapsutbildningar.
Jag går mycket på känsla, och har lärt mig mycket av min mamma. Det är viktigt att alla vet vilka visioner, strategier och annat vi har på restaurangen. Personalen måste få bidra med sitt kunnande. Att vi har har uppföljningar, pratar om mål och hur vi kan planera långsiktigt. Jag tror att personal attraheras av en restaurang som har visioner.
De unga som kommer ut i branschen idag har andra krav och mål än man hade förut, som arbetsgivare måste man lyssna. Det är ett givande och tagande. Hos mig har vi en helhet. Råvaror, människor och gästens upplevelse.
Om du måste välja, ekologiskt eller närodlat?
-Ekologiskt.
Någon favorit råvara just nu?
-Svenska ostron, sparris och ramslök.
Havskräfta är också en favorit!
Vilken är för närvarande din favoriträtt på er meny?
-En ny sashimi med grillad gurka, ponzu och syrad soja.
Men även en MSC märkt gravad torsk sashimi är väldigt god.
Vad ger dig inspiration till nya recept?
-Naturen mest av allt, jag är ute med hunden varje dag. När jag tillexempel ser skogens skiftningar, eller när jag är vid havet. Naturen är väldigt inspirerande!
Och när jag får en råvara, då händer det något med mig.
Vad kommer du ihåg som din första matupplevelse?
-Mycket pannkakor! Vi var hos mormor och morfar, och det luktade av pannkakor.
Mormor stekte dom i mycket smör.
Vi hade plockat bär och av dom blev det olika sorters sylt som vi hade till pannkakorna.
Pannkaksfrukostar med kusinerna är ett av minnena där.
Vilken har varit din roligaste laga mat upplevelse?
-I New York när jag lagade mat under en pressmiddag åt Vice magazine på deras kontor i Brooklyn. Lokalen ligger i en gammal tegelbyggnad med utsikt över Manhattan.
Det var ett häng härliga kockar och råvaror. Otroligt roligt att få vara en del av det!
Vad har du för chefs stil?
-Jag är tydlig och inspirerande.
Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurang branschen?
Pulsen, det finns så mycket öppna människor som gillar att jobba hårt och älskar det.
Bästa med gästerna?
-Jag vill att gästerna känner det jag serverar. Att de får uppleva det jag ville att de skulle uppleva.
Det är fint att ge, och fint att få tillbaka av gästerna.
Någon ny dröm?
-Jag håller på att utveckla en ny variant av Vrå. Som öppnar i höst på Post Hotel.
Vrå var ju egentligen en pop-up restaurang. Och de första åren byggde vi upp och ner restaurangen hela tiden. Vi hade tex inga väggar de första åren.
För lite mer än ett år sedan kände jag att vi måste ha en bättre lokal. Och snart har vi det!
Har du någon tatuering?
-Ja, en stjärna
Text och bild Malin Nordblom