SMÅ FYLLDA TORTELLINI MED PALSTERNACKA

Tortellini

Tortellini med fyllning av lokalproducerade palsternackor. Gräddmjölk gör du av hälften grädde, hälften mjölk.

4 PERSONER SOM MELLANRÄTT

PASTADEG

PASTADEG

200 g vetemjöl typ00 och 2 hela ägg
ev 1 tsk vatten

PALSTERNACKSKRÄM

2 palsternackor, ca 200 g, 1 vitlöksklyfta
2–3 dl gräddmjölk
1 timjankvist

salt eller asiatisk fisksås

ROSTAD PALSTERNACKSBULJONG:

200 g palsternacka, 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk neutral olja

4 dl vatten
1 timjankvist salt och smör

TILL SERVERING:

krasse eller salladslök

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer
sil
pastamaskin
utstickare, 4 cm diameter

1 PASTADEG: Häll mjölet i skålen till mixern och knäck ner äggen. Kör tills små kulor bildas och tillsätt vattnet. Ta upp degen och knåda den för hand. Låt degen vila 1–2 timmar.

2 PALSTERNACKSKRÄM: Skala palsternackorna och vitlöksklyftan. Skär palsternackorna i mindre bitar. Kokauppgräddmjölken,lägg ner palsternacka, vitlök och timjan. Låt sedan sjuda på svag värme tills palsternackan är mjuk.

3 Ta upp timjankvisten och häll över alltsammans i skålen till en mixer. Mixa till en slät puré. Om purén blir för tjock kan du tillsätta lite vatten. Smaka av och krydda med salt eller fisksås.

4 ROSTAD PALSTERNACKSBULJONG:

Skala palsternackorna. Skala löken och vitlöken och hacka dem. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg ner palsternacka, lök och vitlök. Rosta på medelvärme tills palsternackan blivit ordentligt mörk.

5 Flytta över alltsammans till en kastrull och tillsätt vatten och timjan. Koka upp, sänk värmen till låg och koka ihop tills 1 1⁄2 dl vätska återstår. Sila ner buljongen i en skål. Tärna palsternackorna i 1⁄2 cm kuber.

6 Kör degen i pastamaskinen till tunna plattor. Ta ut cirklar med hjälp av utstickaren. Fyll de små pasta cirklarna med palster- nackskrämen och forma till tortellini.

7 Koka upp väl saltat vatten, lägg i tortellinin och koka den 4 min. Ta upp med hålslev och håll varm. Värm på buljongen, salta, tillsätt smör och smaka av noga. Det ska vara en djup smak av umami. Stek den tärnade palsternackan lätt i smör.

8 SERVERING: Lägg en msk palsternackskräm i bottnen
på serveringstallriken, lägg på palsternackstärningarna och 5–6 tortellini. Häll på buljong och strö över nyklippt krasse eller finskuren salladslök.

GOURMET NR 2 2021

Recept Pia Idberg.
Bild Göran Henckel