Slottsweekend i Skåne

Bild Malin Nordblom

Kronovalls Slott är ett av slotten som finns i Skåne, som man kan tillbringa en helg på. Och det är ju något alldeles extra att få vandra runt i de gamla korridorerna till sitt rum på ett gammalt slott efter en härlig middag.

Huvudbyggnaden på slottet är från 1760. Kronovalls Vinslott har sedan slutet av 1800-talet tillhört en gren av ätten Sparre som 1991 donerade slottet till en stiftelse med en anknytning till Riddarhuset. Det är än idag de som driver och förvaltar slottet. Familjen Sparre bor dock kvar i ett hus på egendomen. Familjen Åkesson arrenderar idag egendomen för Åkesson Vin, och lagrar sitt vin där. Och har man tur så får man se vinkällaren, och gå på en liten provning där!

Bild Malin Nordblom

Rasmus Larsson är kökschef på slottet, och han är ju känd för sina spännande smakkombinationer och lekfulla kompositioner på tallriken!  Som hans lite annorlunda Gåsamiddag i höstas där gåsamiddagen var tagen till en helt ny nivå.

Krispigt stekt gåsbröst med kål från Ratchegården, confiterad vinge och Gotlandstryffel.
Bild Malin Nordblom
Österlen äpple som torkat i 48 timmar, gräddfilsglass, salt maräng och kolasås.
Bild Malin Nordblom

Många företag håller sina konferenser på slott och herrgårdar, men det går alldeles utmärkt att som privatperson checka in på ett slott också. Kronovalls Slott erbjuder olika events och temakvällar på helgerna. Som Gåsamiddag, Vin Weekend, eller en helg med en magiker.

Det finns ett antal matsalar, både mindre och större.
Bild Malin Nordblom
Skånska Spritfabriken har ibland provningar på slottet.
Bild Malin Nordblom
Anders Sinclair byggde vallgraven på 1600-talet eftersom det på den tiden var mycket krig. Då fanns ett säteri på platsen. Sinclair var ett danskt riksråd och länsman på Landskrona Slott. Bild Malin Nordblom
Kronovalls Vinslott är kända för sin fina labyrinthäck.
Bild Malin Nordblom