Röding är en fisk som passar utmärkt att röka. Servera med kokt eller grillad färskpotatis och smörfräst maskros. Maskrosen kan bytas ut mot mangold eller spenat.
4 PERSONER
2 rödingar, urtagna salt och malen svartpeppar ett par enriskvistar
SMÖRFRÄSTA MASKROSBLAD
50 g späda maskrosblad
20 g smör salt och malen vitpeppar
MESSMÖRSSÅS
2 dl fiskbuljong
2 dl syrad grädde
2 msk messmör
ev 1 msk gräslök, finskuren
salt
LJUMMET CITRONSMÖR
60 g smör 1 citron, finrivet skal och lite av saften
1 RÖKT RÖDING: Krydda fisken med salt och peppar, fyll den med enris. Lägg fisken i en ABU-rök med alspån i botten. Sätt den på värme och låt stå ca 20 min, tills fisken är färdig. Det är den när köttet lätt släpper från benet.
2 SMÖRFRÄSTA MASKROSBLAD:Smält smöret i en stekpanna, lägg i bladen och strö över salt och peppar. Rör runt.
3 MESSMÖRSÅS: Koka upp fiskbuljongen, tillsätt grädden och reducera med en tredjedel. Tillsätt messmör och ev gräslök. Salta.
4 LJUMMET CITRONSMÖR: Smält smöret och tillsätt citronskal och -saft.
5 SERVERING: Servera fisken med smörfrästa maskrosblad, citronsmör och messmörsås.
Håll avstånd och träffas helst utomhus är några av regeringens riktlinjer i dessa tider. Kocken Elisabeth Johansson serverar riktigt välsmakande recept som med fördel tillagas under bar himmel.
AV ELISABETH JOHANSSON FOTO MAGNUS SKOGLÖF
Ur Gourmet 4-2020