RÖKT RÖDING, LJUMMET CITRONSMÖR OCH SYRAD MESSMÖRSSÅS

Röding är en fisk som passar utmärkt att röka. Servera med kokt eller grillad färskpotatis och smörfräst maskros. Maskrosen kan bytas ut mot mangold eller spenat.

4 PERSONER

2 rödingar, urtagna salt och malen svartpeppar ett par enriskvistar

SMÖRFRÄSTA MASKROSBLAD

50 g späda maskrosblad

20 g smör salt och malen vitpeppar

MESSMÖRSSÅS

2 dl fiskbuljong
2 dl syrad grädde
2 msk messmör
ev 1 msk gräslök, finskuren
salt

LJUMMET CITRONSMÖR

60 g smör 1 citron, finrivet skal och lite av saften

1 RÖKT RÖDING: Krydda fisken med salt och peppar, fyll den med enris. Lägg fisken i en ABU-rök med alspån i botten. Sätt den på värme och låt stå ca 20 min, tills fisken är färdig. Det är den när köttet lätt släpper från benet.

2 SMÖRFRÄSTA MASKROSBLAD:Smält smöret i en stekpanna, lägg i bladen och strö över salt och peppar. Rör runt.

3 MESSMÖRSÅS: Koka upp fiskbuljongen, tillsätt grädden och reducera med en tredjedel. Tillsätt messmör och ev gräslök. Salta.

4 LJUMMET CITRONSMÖR: Smält smöret och tillsätt citronskal och -saft.

5 SERVERING: Servera fisken med smörfrästa maskrosblad, citronsmör och messmörsås.

Håll avstånd och träffas helst utomhus är några av regeringens riktlinjer i dessa tider. Kocken Elisabeth Johansson serverar riktigt välsmakande recept som med fördel tillagas under bar himmel.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO MAGNUS SKOGLÖF

Ur Gourmet 4-2020