RÖKT CAMEMBERT MED GRILLAT PÄRON, KASTANJEHONUNG OCH VALNÖTTER

Den här desserten tar tillvara den sista glöden efter grillmiddagen. Ljuvliga smaker tillsammans! Rökt krämig camembert med mjuka grillade päron och rostade valnötter som rundas av med mörk kastanjehonung. Prova gärna en kall rökig whisky till, eller en PX-sherry, söt sherry från södra Spanien. Honungen kan bytas ut mot lönnsirap.

4 PERSONER

1 camembert, 250 g

GRILLADE PÄRON

2–3 päron

TILL SERVERING

1 dl valnötter 1 dl kastanjehonung

DU BEHÖVER OCKSÅ

ABU-rök med alspån

Börja med att rosta valnötterna till servering lätt i en gjutjärnspanna.

Värm röken med alspån i botten. Lägg osten på gallret. Sätt på locket och låt stå 5–10 min, beroende på hur mogen osten är. Lyft locket och titta emellanåt så att inte osten rinner ut.

Lägg päronen på ett galler över den sista glöden på grillen och grilla runt om 5–10 min.

4 Servering: Servera osten med päron, valnötter och kastanjehonung.

ur Gourmet 4/20

Håll avstånd och träffas helst utomhus är några av regeringens riktlinjer i dessa tider. Kocken Elisabeth Johansson serverar riktigt välsmakande recept som med fördel tillagas under bar himmel.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO MAGNUS SKOGLÖF