FLÄDERBÄRS-GINBUCHA MED SPANSK KÖRVEL

Frisk och fräsch sommardrink med gin och fläderbärs-kombucha. Frys gärna in isbitar med spansk körvel och enbär som garnering. Vill du ha en alkoholfri drink, hoppa bara över ginen och tillsätt en citronskiva. För att få lite styrka i den alkoholfria varianten kan du riva i lite färsk ingefära.

1 PERSON

3 cl gin lite sockerlag eller flytande honung is fläderbärs-kombucha (se separat recept) ev 1 citronskiva Häll gin i glasen, rör i sockerlag eller honung. Lägg i isbitar och fyll upp med kombucha. Tillsätt eventuellt citron.

FLÄDERBÄRS-KOMBUCHA

Kombuchan ska först stå i rumstemperatur 7–14 dagar, och sedan ytterligare några dagar, så här krävs lite framförhållning.

2 liter vatten 2 dl strösocker 3 dl fläderbär 2 msk svart eller vitt te 1 scobi (kombucha-svamp)

DU BEHÖVER OCKSÅ

glasburk med lock
hushållstermometer
sil
silduk
hålslev

Värm ugnen till 100°. Ställ in glasburken 20 min så att den blir desinficerad. Häll vatten och fläderbär i en kastrull. Koka upp och låt koka ett par minuter. Låt svalna till 80°. Tillsätt te och socker, rör om tills sockret lösts upp och låt svalna. Sila av och häll upp i glasburken.

Lägg i scobin och lite av vätskan den ligger i. Sätt silduk över burken och spänn fast den med ett snöre. Låt burken stå i rumstemperatur 7–14 dagar, ställ den inte i direkt solljus. Efter 14 dagar bildas en ny scobi. Den kan du spara och använda till en ny sats. Lyft upp den med en hålslev.

Sila av kombuchan och häll upp på flaskor. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar. Ställ sedan in i kylen. Pys ut lite av kolsyran efter ett par dagar. Om kombuchan ska sparas länge är det bra att lufta då och då genom att skruva upp korken så att burken inte sprängs. Förvara kombuchan i kylen.

ur Gourmet 4/20

Håll avstånd och träffas helst utomhus är några av regeringens riktlinjer i dessa tider. Kocken Elisabeth Johansson serverar riktigt välsmakande recept som med fördel tillagas under bar himmel.

AV ELISABETH JOHANSSON FOTO MAGNUS SKOGLÖF