Fazer Culinary Team har precis tävlat i Culinary Olympics där de tog guld i sin deltävling, och totalt hamnade på 4:e plats. Här delar de ett konsumentanpassat recept på en av sina tävlingsrätter:
Lättrimmad gös med rökta räkor
4 portioner
600 g gösfilé
2 tsk smält smör eller smör & rapsolja
Rimlag:
8 dl vatten
drygt ½ dl salt, ca 80 g
Till servering:
125 g rökta räkor
Skär gösfiléerna i portionsbitar. Lägg dem i en form.
Blanda vatten och salt tills det löser sig. Häll rimlagen över fisken och rimma 10 minuter.
Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp fisken ur lagen och torka av den. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör. Baka fisken till 50 graders innertemperatur. Färgsätt fisken med brännare. Skala de rökta räkorna och lägg på fisken.
Spenat- och rotfruktsstomp
4 portioner
2 medelstora fasta potatisar, ca 210 g
1 palsternacka
1 persiljerot
¼ rivet citronskal, ekologisk
2 tsk riven pepparrot
1 tsk smör
salt, svartpeppar
Spenatolja:
50 g färsk spenat
½ dl rapsolja
Fröströssel:
2 msk pumpakärnor
1 tsk fänkålsfrön
Skala och skär potatis och rotfrukter i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av.
Mixa under tiden spenat och rapsolja till en grön olja. Den ska användas till stomp, grönsaker och smörsås. Hacka pumpakärnor och fänkålsfrön till ett strössel.
Stompa ihop rotfrukter och potatis, och blanda med citronzest, pepparrot och lite av spenatoljan. Smaksätt med salt och peppar.
Pensla lite olja på bakplåtspapper och lägg på stompet. Forma till en rulle, ca 6 cm i diameter och låt vila. Skär rullen i 4 bitar. Doppa bitarna i fröströsslet. Värm i ugn före serveringen.
Grönsaker
4 portioner
6 färska sockerärtor
1 salladslök
1 svartrot
Picklad morot:
1 morot
Ugnsrostad palsternacka:
1 palsternacka
rapsolja
salt, peppar
Strimla sockerärtorna och salladslöken fint på snedden. Lägg i kallt vatten till serveringen.
Svartrot: Skala och skär svartroten i större bitar. Koka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt rinna av. Blanda med lite spenatolja före serveringen. Smaka av med salt och peppar.
Morot: Skala och skär moroten i bitar. Koka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Låt rinna av. Koka en 1-2-3-lag*) och lägg i morotsbitar till serveringen.
*)1-2-3 lag:
1 del ättiksprit, 12 %
2 delar strösocker
3 delar vatten
Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt lagen kallna i kallt vattenbad.
Palsternacka: Skala och dela palsternacka på längden i 4 bitar. Lägg i en ugnssäker form. Blanda med rapsolja, salt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen vid 225 grader, cirka 10 minuter.
Smörsås
4 portioner
1 schalottenlök
1 bit rotselleri, 30 g
1 jordärtskocka
2 tsk rapsolja
1¼ dl vitt vin
½ msk fiskfond, konc.
1 dl vatten
1¼ dl vispgrädde
salt, vitpeppar
2 msk smör
spenatolja, se ovan
Skala och skär lök och rotfrukter i bitar. Fräs dem i en kastrull med rapsoljan, ca 3 minuter. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften. Tillsätt fiskfond och vatten och koka ihop till 2/3. Häll på vispgrädden och koka ihop till såskonsistens.
Mixa såsen med smöret. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Montera/vispa ner spenatolja till önskad färg.
Garnityr till gösen
4 portioner
rapsolja
färsk körvel
tunt skivad fänkål
gröna skott
/Malin Nordblom