Rimmad gös med spenat- och rotfruktsstomp, körveldressad svartrot och morot och vinsås

Fazer Culinary Team har precis tävlat i Culinary Olympics där de tog guld i sin deltävling, och totalt hamnade på 4:e plats. Här delar de ett konsumentanpassat recept på en av sina tävlingsrätter:

Lättrimmad gös med rökta räkor

4 portioner

600 g gösfilé

2 tsk smält smör eller smör & rapsolja

Rimlag:

8 dl vatten

drygt ½ dl salt, ca 80 g

Till servering:

125 g rökta räkor

Skär gösfiléerna i portionsbitar. Lägg dem i en form.

Blanda vatten och salt tills det löser sig. Häll rimlagen över fisken och rimma 10 minuter.

Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp fisken ur lagen och torka av den. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör. Baka fisken till 50 graders innertemperatur. Färgsätt fisken med brännare. Skala de rökta räkorna och lägg på fisken. 

Spenat- och rotfruktsstomp

4 portioner

2 medelstora fasta potatisar, ca 210 g

1 palsternacka

1 persiljerot

¼ rivet citronskal, ekologisk

2 tsk riven pepparrot

1 tsk smör

salt, svartpeppar

Spenatolja:

50 g färsk spenat

½ dl rapsolja

Fröströssel:

2 msk pumpakärnor

1 tsk fänkålsfrön

Skala och skär potatis och rotfrukter i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av. 

Mixa under tiden spenat och rapsolja till en grön olja. Den ska användas till stomp, grönsaker och smörsås. Hacka pumpakärnor och fänkålsfrön till ett strössel.

Stompa ihop rotfrukter och potatis, och blanda med citronzest, pepparrot och lite av spenatoljan. Smaksätt med salt och peppar.

Pensla lite olja på bakplåtspapper och lägg på stompet. Forma till en rulle, ca 6 cm i diameter och låt vila. Skär rullen i 4 bitar. Doppa bitarna i fröströsslet. Värm i ugn före serveringen.

Grönsaker

4 portioner

6 färska sockerärtor

1 salladslök

1 svartrot

Picklad morot:

1 morot

Ugnsrostad palsternacka:

1 palsternacka

rapsolja

salt, peppar

Strimla sockerärtorna och salladslöken fint på snedden. Lägg i kallt vatten till serveringen.

Svartrot: Skala och skär svartroten i större bitar. Koka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt rinna av. Blanda med lite spenatolja före serveringen. Smaka av med salt och peppar.

Morot: Skala och skär moroten i bitar. Koka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Låt rinna av. Koka en 1-2-3-lag*) och lägg i morotsbitar till serveringen.

*)1-2-3 lag:

1 del ättiksprit, 12 %

2 delar strösocker

3 delar vatten

Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt lagen kallna i kallt vattenbad.

Palsternacka: Skala och dela palsternacka på längden i 4 bitar. Lägg i en ugnssäker form. Blanda med rapsolja, salt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen vid 225 grader, cirka 10 minuter.

Smörsås

4 portioner

1 schalottenlök

1 bit rotselleri, 30 g

1 jordärtskocka

2 tsk rapsolja

1¼ dl vitt vin

½ msk fiskfond, konc.

1 dl vatten

1¼ dl vispgrädde

salt, vitpeppar

2 msk smör

spenatolja, se ovan

Skala och skär lök och rotfrukter i bitar. Fräs dem i en kastrull med rapsoljan, ca 3 minuter. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften. Tillsätt fiskfond och vatten och koka ihop till 2/3. Häll på vispgrädden och koka ihop till såskonsistens.

Mixa såsen med smöret. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Montera/vispa ner spenatolja till önskad färg.

Garnityr till gösen

4 portioner

rapsolja

färsk körvel

tunt skivad fänkål

gröna skott

/Malin Nordblom